22 деца ще бъдат отведени, неясно къде, а 25 души

...
22 деца ще бъдат отведени, неясно къде, а 25 души
Коментари Харесай

БСП: Защо спешно се закриват детски домове в настоящия локдаун?


22 деца ще бъдат отведени, неразбираемо къде, а 25 души личен състав остават безработни след 31-ви декември. Почти 70 % от настанените деца са със болести от целия набор на здравната патология – детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, вродени малформации, генетични болести, закъснение в умственото развиване и така нататък До момента управлението на Дома не е уведомявано и подготвяно по никакъв метод за идното закриване. Според депутатите обществото не е в задоволителна степен уверено, че деинституализацията е най-правилното решение, изключително що се отнася до децата с тежки увреждания и лишени от родителска грижа, а и тъй като не вижда вероятността за тях.

„ Закриването на Дома в Бузовград е следващото недомислено решение на Министерството на здравеопазването и държавното управление. Обгрижванитедеца с тежки увреждания и кислородна взаимозависимост не са топка, която може да бъде прехвърляна от дом в дом. “, безапелационни са в позицията сипо казуса от БСП-Казанлък.

В Ковид-кризатадеца и личен състав тихомълком напущат и старозагорските домове „ Българка “, „ Теофано Попова “ и „ Мария Тереза “, „ това оставя следи на надменност,прибързаност, неяснота инеадекватност. Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, двете министерства ще осъзнаят нуждата от незабавно ново решение за домовете, ще проявят конституционното си обвързване за добра грижа инравственост и ще потвърдят, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде тяхна отговорност за медико, обществено и просветително подкрепяне “, написаха до министрите и техните структури жените-социалистки от област Стара Загора. По думите им това закриване е еднакво на експертна невалидност, на институционален застой и структурна немарливост. Клубовете на жените-социалистки от старозагорска област приканиха съвещанието на Общински съвет-Стара Загора да одобри решение в полза на децата и хората, които поставят грижи за тях. Преди седмица депутатът Георги Гьоков зададе въпросикъм обществения министър и за неразбираемото бъдеще на децата от старозагорските домове.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР