22,3 млн. лв. ще получи държавното дружество БУЛ БИО за

...
22,3 млн. лв. ще получи държавното дружество БУЛ БИО за
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 22,3 млн. лв. за проекти на БУЛ БИО

22,3 млн. лева ще получи държавното сдружение БУЛ БИО за реализация на три свои капиталови плана. Фирмата, профилирана в производството на лекарствени артикули и медицински произведения, показа новите си разработки още в края на април, а в този момент получава от кабинета и финансиране за реализацията им. 

10,8 млн. от отпуснатите средства ще бъдат ориентирани към нова индустриална линия на БЦЖ имунизацията. Очаква се това да докара до удвояване на производството. Ддружеството чака удвоените мощности да разрешат облекчаване на търсенето както в България, по този начин и в прилежащи страни. 7,3 млн. лева ще бъдат отпуснати за закупуване на спомагателна инсталация за производството на човешки кръвни артикули. Третият план, за който БУЛ БИО ще получи 4,2 млн. лева финансиране,  е за възобновяване на производството на  хиперимунна животинска плазма от коне. Дружеството възнамерява да излезе на международните пазари с това произвеждане, плазмата се употребява в случаи на  змийско отравяне, дифтерит или тетануст, обясниха през април от сдружението.   

„ Средствата ще отидат по тези посоки в БУЛ БИО, с цел да знаят българите, че сме вложили в основаването на ваксини. България създава освен ваксини, само че и антитоксични серуми и всичко останало за голям брой страни по света “, разяснява министър председателят Бойко Борисов, представен от държавната пресслужба.

България създава лична БЦЖ ваксина от 1957 година насам. Ваксината против туберкулоза се слага наложително на децата, като са планувани общо 4 дози. Самата ваксина е тествана за пръв път през 1921 година Причинителят на туберкулозата е открит през 1882 година от немския академик Роберт Кох. През 1905 година той получава Нобелова премия за медицина за откритието си. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР