22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца

...
22-23 дни от началото на учебната година 100 заразени деца
Коментари Харесай

COVID-19 в училище: 100 деца и 99 учителя заразени от 15 септември насам


22-23 дни от началото на образователната година 100 инфектирани деца и възпитаници , 99 учители , съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. Процентът не е висок, разяснява Вълчев, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната. Министърът заяви и че има подготвеност за отваряне на един Център за електронно образование на деца от у дома.

" Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани при започване на годината, защото мина 14-дневният интервал, тъй че, в случай че се запазят тези стойности приблизително на ден 200, това чакаме да бъде и цената на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки - половин % ", безапелационен бе Вълчев.

По думите му е доста евентуално през януари и февруари да има по-значително затваряне на учебни заведения и детски градини. " Пак не приказваме за цялата система, както беше пролетта, а в обособени общини, области, при достиган ена праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата доста повече боледуват от грипни вируси, назад на ковид а, където при тях процентът е доста по-нисък ", сподели министърът на образованието.

Вълчев акцентира, че системата има подготвеност всяка една паралелка да превключва на образование в електронна среда, както и цели учебни заведения , " т.е. няма да има загуба на време, доста по-ефективно даже от позиция на старания и време ще бъде образованието през тази година ".

Министърът на образованието сподели, че задачата е най-много присъствено образование и възпитаници те са възприели това и се радват, че са на учебно заведение.

" Нашият режим в учебно заведение е по-либерален в сравнение с в други страни, където се изискват да стоят от самото начало с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат на открито на двора или да отидат до тоалетна се постанова ", сподели Красимир Вълчев.

Относно разрешените дни за неявяване от учебно заведение, той сподели, че по решение на родителя са 10 дни, 3 - от класния началник, 10 - от шефа.

" Ние сме в такава обстановка, в която непрекъснато би трябвало да търсим салдото сред правото на обучение и правото на здраве ", безапелационен бе министърът на образованието.

" От здравна позиция това, което приказвах с Министерството на здравеопазването, с лекарите, те споделят, че е добре децата да не се струпват през лекарските кабинети, те пък споделят, че е наложително децата да минат през лекарстите кабинети, тъй като другояче рискуваме някое дете, което има признаци, които не може да види, да се разболее повече, респективно да се върне в учебно заведение без да е било диагностицирано ", продължи Вълчев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР