2180 свлачища с обща площ около 218 000 дка са

...
2180 свлачища с обща площ около 218 000 дка са
Коментари Харесай

847 са активните свлачища у нас, отчитат от МРРБ

2180 свлачища с обща повърхност към 218 000 дка са регистрирани на територията на България към 31 декември 2019 година От тях дейни са 847 с повърхност към 4800 дка.

Това се показва в писмен отговор на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос.

В региона на Черноморското и Дунавското крайбрежие измежду най-активните през последните години са свлачищата, засягащи републикански път I-9 сред спирка " Кипарис-юг " и " Кипарис-север " и при спирка " Фара ", община Аксаково, Вилна зона " Фиш-Фиш ", гр. Балчик , както и огромните свлачищни процеси в гр. Оряхово по републикански път ІІ-11, разясняват от районното министерство.

През последните години са предоставени финансови средства на общини или са финансирани от Министерство на регионалното развитие проекто-проучвателни работи на редица обекти. Сред тях са свлачището " Трифон Зарезан ", община Варна, свлачища в сектор " Фара ", община Аксаково, свлачище " Албена ", община Балчик, брегоукрепване в региона на с. Крапец, община Шабла и други.

Отпуснати са и средства за осъществяване на строителни работи на свлачищата в парк " Росенец ", община Бургас, в кв. " Сарафово ", община Бургас , в гр. Оряхово в региона под водоема " Средна зона ", " Укрепване на свлачище с рег. № VRC10.12259.01 над ул. " Черни дрин ", гр. Враца (под водоем Среченска бара) и други.

През 2019 година Министерският съвет обезпечи спомагателни средства в бюджета на Министерство на регионалното развитие за противопоставяне на свлачищни процеси. През октомври 2019 година Агенция " Пътна инфраструктура " подписа контракт с " Автомагистрали " ЕАД с предмет: " Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени ". В контракта са включени 3 обекта в региона на Дунавското крайбрежие , регистрирани от " Геозащита " ЕООД - клон Плевен, които са на друг стадий на осъществяване.

За предварителна защита и противопоставяне на свлачищни процеси са заделени средства и по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ". Процедурата е оповестена през 2016 година и е ориентирана към осъществяване на превантивни и укрепителни геозащитни ограничения за опазването на човешкия живот, както и на обекти с национална или обществена значителност.

Одобрени за финансиране са 29 обекта, на които ще бъдат осъществени проучвателни, планови и строително-монтажни работи с обща индикативна стойност 63 018 267 лева Бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ са Агенция " Пътна инфраструктура " и общините Асеновград, Кърджали, Лом, Луковит, Невестино, Оряхово, Своге, Сливен, Червен бряг. Общините и АПИ аплайват независимо с планови оферти в Министерство на околната среда и водите. Максималният период за осъществяване на плановете е 37 месеца, от които 32 за физическото осъществяване на дейностите.

Отделно по контракт от 16 октомври 2018 година сред Министерство на регионалното развитие и ОПОС2014-2020 ще бъде осъществен инструментален мониторинг на 26 свлачища. Предоставената безплатна финансова помощ е в размер на 2 500 924 лева

Ще бъдат построени или възобновени контролно-измервателни системи (КИС) за мониторинг на свлачищните процеси с оглед ранно предизвестие, обявяване и предварителна защита. 26-те обекта са на територията на общините Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен.

След извършена процедура по Закона за публичните поръчки, са определени реализатори за обособените позиции и следва подписване на контракти.

България се характеризира с висока степен на свлачищна и ерозионно-абразионна интензивност. По планирани данни нужните средства за изследване, планиране, подсилване и мониторинг на свлачища на територията на страната, в т. ч. на обектите по Дунавското и по Черноморското крайбрежие, възлизат на над 800 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР