21-ви век може да се окаже най-благоприятният в човешката история.

...
21-ви век може да се окаже най-благоприятният в човешката история.
Коментари Харесай

Прогнози: Какъв ще бъде светът през 2100 г.?

21-ви век може да се окаже най-благоприятният в човешката история. Това може да звучи малко необичайно, само че евентуално не е пресилване. Между заканите от изменението на климата, пандемиите, разселването на хората, провокациите, подбудени от ускоряващата се технология, ще дефинира ориста на човечеството.
Прочетете още
По създание това, което вършим от в този момент до края на този век, евентуално ще дефинира бъдещето на живота на Земята (и евентуално оттатък!). Поради това предсказването на бъдещето в тези насоки е значимо. 

Нуждаем се от прогнози за популацията и климатични данни, които имат отношение за разнообразни сюжети и промени във времето. По този метод можем да планираме по какъв начин ще храним и къде ще живеем.

В същото време можем да формулираме тактики за отбрана и възобновяване на естествената среда, с цел да понижим напрежението, който слагаме върху нея.

Въпреки че в никакъв случай не е било елементарно да се знае какво има зад хоризонта, съществуват основателни страхове, че появяването на разнообразни технологии - квантово пресмятане, AI, напреднали биотехнологии и така нататък - в действителност ще направи невероятно точното прогнозиране на бъдещите развития.

И по този начин, какъв реалистично можем да чакаме да бъде животът до 2100 година?

Нарастването на популацията ще се стабилизира

Най-забележителната смяна може да е в броя на хората, живеещи на Земята. Според отчет от 2022 година на Отдела за популацията на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации (DESA), международното население ще доближи 10,4 милиарда до 2100 година

До 2100 година Азия и Африка ще съставляват 4,78 и 3,92 милиарда и почти 83,5% от международното население.

В същото време се чака да има забележителен спад в темповете на повишаване на популацията. С други думи, макар че до 2100 година ще има повече хора на Земята, хората ще се появяват с по-бавна скорост.

Въз основа на прогнозите за популацията на Организация на обединените нации се пресмята, че до момента в който до 2100 година ще живеят към 11,2 милиарда души, междинният ритъм на напредък в международен мащаб ще падне до 0,1% и по-късно ще стартира да понижава за първи път.

По създание 2100 година ще бъде повратна точка за растежа на популацията.

Икономическо равновесие

Нарастването на популацията ще съвпадне с измененията в равнищата на беднотия. Според Световната банка броят на хората, живеещи в последна беднотия, е намалял внезапно през последните десетилетия, от 44% през 1981 година на 37% през 1990 година, до по-малко от 10% през 2022 година Днес множеството хора, живеещи в последна беднотия (приблизително 696 милиона) живеят в Южна Азия и Субсахарска Африка.

Икономическите прогнози обаче плануват, че тези райони ще бъдат и местата, където ще се случи най-впечатляващия стопански напредък през този век.

Според разбор за 2022 година, осъществен от Universal Business School (UBS), международната стопанска система ще бъде оценена на към 2,169,665 милиарда $ (~2,170 квадрилиона долара), а Азия и Африка ще имат най-големи дялове — 952,093 милиарда $ (44%) и $842 150 (39%).

Анализаторите чакат, че сред икономическия и демографския напредък, всеки обитаем континент на Земята ще е постигнал условен стопански паритет до края на 21 век.

По подигравка на ориста, намаляващото противоречие сред нациите и континентите може да съвпадне с възходящото неравноправие в границите на нациите. Докато крайната беднотия ще доближи съвсем нула и междинният витален стандарт ще се усили в международен мащаб, се чака трилионерите да станат по-често срещани през втората половина на 21 век. Това може да значи, че относителната беднотия фактически ще се усили.

В момента някои анализатори и футуролози предвиждат, че добивът на метеорити и галактическият туризъм може да са най-краткият път към статуса на трилионер. Това може да е една от аргументите двама от най-богатите хора в света през днешния ден (Илон Мъск и Джеф Безос) да са толкоз заинтригувани от галактическите инициативи (SpaceX, Blue Origin).

Въпреки това, друго огромно начинание, обвързвано с най-богатите хора в света, е „ Големи данни “. Това включва компютри, програмен продукт, търсачки, разбори, обществени медии, машинно образование и AI – същите промишлености, които направиха Бил Гейтс, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг и Лари Елисън извънредно богати.

Разгледани дружно с икономическите прогнози за идващия век, получаваме обща визия за това по какъв начин може да наподобява портфолиото на един предстоящ трилионер.

Къде ще живеят всички?

Разбира се, всички тези спомагателни хора ще би трябвало да живеят някъде. Осезаема наклонност през днешния ден популацията да продължава да минава от селска към градска среда. Според отчет от 2020 година на Международния институт за околна среда и развиване градското население сега съставлява 56,2% от международното население.

Междувременно отчет, оповестен от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през 2020 година, пресмята, че 9 милиарда души ще живеят в огромните градове до 2100 година, или почти 85% от международното население. Освен това Глобалният стопански конгрес предвижда, че от 20-те най-населени града в света нито един няма да се намира в Китай, Северна Америка или Европа. Всъщност всичките 10 най-населени града ще бъдат ситуирани в Африка и Южна Азия.

Предизвикателствата за обезпечаване на сред 10 и 11 милиарда души, защото ресурсите са подложени на нараснал стрес, ще подтикват нововъведенията и създаването на по-чисти, по-устойчиви други възможности. Този развой ще е в ход доникъде на века.

Нуждата от резистентен живот ще форсира развиването на „ аркологии “ — здания с размерите на град, където зелените площи и градските жилища съществуват по едно и също време. Развитието в космоса на затворени уреди с нулеви боклуци с биорегенеративни системи за поддържане на живота също ще има приложения вкъщи.

Тези старания ще бъдат улеснени от развиването на нанотехнологиите и необятното им потребление през втората половина на века. Освен това „ умните домове “ и „ умните градове “ ще се слеят, с цел да основат „ умни страни “ и даже „ интелигентна планета “.

Адаптация и резистентност

Всички тези прогнози би трябвало да се преглеждат дружно с разрастващата се картина на изменението на климата и дали можем да го сведем до най-малко. В взаимозависимост от общото повишение на междинните световни температури и обвързваните с тях въздействия върху околната среда, евентуално ще има забележителна смяна сред 2050 година и 2100 година

Повишаващите се температури ще слагат в допълнение усложнение за селското стопанство, водоснабдяването и градските центрове. Ще има също нарастване на смъртните случаи, породени от рискови горещи талази, суша и наводнения. Очаква се това да докара до бежански рецесии, които ще изместят стотици милиони хора, най-вече от крайбрежните региони и огромните градове към екватора.

Сред по-страшните сюжети доста гъсто обитаеми райони може към този момент да са под вода до 2100 година Това са: Джакарта, Дака, Лагос, Банкок, Ню Йорк, Маями и Ванкувър.

През 2017 година почти 356 000 смъртни случая по света се дължат на горещи талази, множеството от които са настъпили в градските центрове. Учените обаче предвиждат, че може да има до 50-кратно нарастване на смъртните случаи, свързани с жегата, до 2100 година Това значи, че до края на века 17,8 милиона души могат да умират годишно заради горещините.

Напрежението, което това ще сложи върху здравните служби, незабавните служащи и комуналните услуги, ще утежни още повече обстановката, което ще докара до пълномащабни филантропични рецесии. В комбиниране с икономическите загуби от щета на инфраструктурата, обстановката може да стигне до цивилен войни.

Чиста сила

С наближаването на средата на века по-нататъшните усъвършенствания в успеваемостта, по-ниските разноски и възходящата потребност от по-чисти други възможности евентуално ще ускорят приемането на чиста сила.

UN DESA пресмята, че с по-бързо приемане възобновимите енергийни източници биха могли да съставляват 65% от енергийния бранш до 2030 година и до 90% до 2050 година До 2060 година производството на петрол и газ може да завърши изцяло, придавайки ново значение на термина „ изкопаеми горива. " Естествено, това повдига въпроса: какво ще създадем за сила и гориво?

Преди средата на века слънчевата сила значително ще се трансферира в космоса с помощта на слънчевите спътници. До втората половина на 21-ви век продължаващите старания за създаване на галактически асансьор може даже да са били осъществени.

Как ще работим

Ускоряването на софтуерните промени доста ще повлияе на метода, по който хората ще работят. Въпреки че е мъчно да се планува по какъв начин изменящият се темперамент на производството, връзките, финансите ще се отрази на хората професионално, някои развития се смятат за доста евентуални.

По-конкретно, налице е наклонността на новите технологии, водещи до появяването на нови работни места, до момента в който други остаряват или напряко изчезват. И като се има поради евентуалното влияние на изменението на климата, нуждата от настаняване и изхранване на повече хора с по-малко запаси, развиването на AI и квантовите калкулации и други нововъзникващи технологии, се чакат някои забавни трендове. Например до 2100 година:

Повечето хора ще бъдат независимо заети или на свободна процедура

Икономиките ще бъдат децентрализирани и разпределени

Всички транзакции ще бъдат цифрови

Парите може въобще да ги няма

Целият труд и услуги ще бъдат автоматизирани

AI ще бъде интегриран на всяко равнище на произвеждане

Ще бъде допустима 100% успеваемост

Въз основа на тези нововъзникващи трендове, най-популярните работни места до 2100 година биха могли да включват следните специалности:

Екологичен инженер, Специалист по климата, Специалист по уголемение, Невропрактик, Космически лекари, юристи и водачи, Контрольор на галактическия трафик, AI/Робот Персонализатор, AI управител, Космически дизайнер, Генен програмист.
 
Ако стигнем до 2100 обаче, нещата може най-сетне да са се обърнали и възобновяване да е почнало. Но каква тъкмо форма ще одобри това следва да разберем.

Превод: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР