21 пловдивски артисти и организации ще получат подкрепа по направление

...
21 пловдивски артисти и организации ще получат подкрепа по направление
Коментари Харесай

Наследство II финансира проекти за Слона и Камен Чанев

21 пловдивски актьори и организации ще получат поддръжка по направление " Творческият Пловдив " по програмата " Наследство II " на Европейска столица на културата. Те ще разделят 499 920,50 лв..

В листата с планове има и начинания, свързани с творчеството на Георги Божилов – Слона и Камен Чанев.

Фондация " Култура и актуалност " ще получи 20 000 лв. за поредност събития, които би трябвало да покажат най-пълно творчеството на Слона. Ще бъдат прожектирани и филми за него.

Покойният артист Камен Чанев ще бъде в основата на плана на Държавна опера " Гласът на Камен ". За него са планувани 50 хиляди лв. и това ще е интернационален конкурс за млади тенори. Тенорът Хосе Кура е удостоверил присъединяване си в журито.

За първи път романът на Недялко Славов " Камбаната " ще бъде подложен на театрална сцена. Това ще бъде финансирано с 50 хиляди лв..

Проектът ще бъде осъществен на няколко стадия. В първия стадий ще се извърши драматургичната акомодация на текста. На по късен стадий ще се включи духовия ромски оркестър „ Карандила “. Част от репетиционния интервал ще бъде изнесен в Сливен, а другите репетиционни интервали ще бъдат на подиуми в Пловдив и София.

Сдружение " Изкуството през днешния ден " ще получи 20 хиляди лв. за монография, азбучник и уебсайт на авангардната група от 90-е години " Ръб ".

Фондация " Тракарт " кани в града 12 одобрени художници, които са приключили в ателието на Светлин Русев преди 30 години. Проектът " 30 години цвят и светлина " ще получи 20 хиляди лв..

Сдружение за просвета " Милчо Левиев " провежда фестивала " Соната " с 30 хиляди лв..

Остатъкът от премията " Мелина Меркури " за тази година е 1 499 250, 50 лева Финансиране ще получат 52 плана в две посоки - " Фестивали и креативен начинания " и " Творческият Пловдив ". Творците от града вземат участие по второто направление.

Във вторият стадий на отворената покана се включиха 121 претендента.

За направление „ Фестивали и креативен начинания “ от получените 79 планови оферти в категории „ Фестивали и огромни събития “ и „ Малки планове “ комисията със свое решение разпределя общо 999 330,00 лева за реализирането на 31 от препоръчаните до края на 2022-а година.

Сред утвърдените са емблематичните за града и програмата на „ Пловдив 2019 “ събития като Opera Open, One Dance Week, продължението на кино лентата Завръщане, Electric Orpheus, Аниме и гейминг фестивала и младежката платформа PROGRESSIVE.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР