21-годишен член на Националната гвардия на САЩ, обвинен в изтичане

...
21-годишен член на Националната гвардия на САЩ, обвинен в изтичане
Коментари Харесай

Военният, обвинен за изтичането на секретни документи, се изправи пред съда

21-годишен член на Националната армия на Съединени американски щати, упрекнат в приключване на строго секретни документи на военното разузнаване, се яви за първи път пред федерален арбитър в Бостън. Той е упрекнат, че нелегално е запазил секретни материали, осведоми Ройтерс.

Джак Дъглас Тейшейра от Норт Дайтън, Масачузетс беше арестуван от ФБР в дома си през миналия ден. По време на чуването висшият федерален прокурор по националната сигурност на Бостън Надин Пелегрини изиска Тейшейра да бъде арестуван в очакване на правосъдния развой.

Изтеклите секретни документи в основата на следствието бяха оповестени в обществените мрежи през март, само че новините за тяхното битие не излязоха нескрито, до момента в който не бяха публикувани от New York Times миналата седмица. Смята се, че това е най-сериозният пробив в сигурността, откогато повече от 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически грамофети се появиха на уеб страницата на WikiLeaks през 2010 година

Американски чиновници към момента правят оценка вредите, нанесени от приключването на информация, което включва записи, показващи хипотетични детайлности за уязвимостта на украинската войска и информация за съдружници, в това число Израел, Южна Корея и Турция.

Всеки, наказан за съзнателно предаване на информация за националната защита, може да получи до 10 години затвор. Тейшейра евентуално може да получи по-дълга присъда според от обвиняванията, повдигнати против него. В случая с WikiLeaks, разпространителят, редови войник от американската войска първи клас Челси Манинг, беше наказан на 35 години затвор. Президентът демократ Барак Обама по-късно смекчи присъдата й.

Министерството на правораздаването стартира публично наказателно следствие предходната седмица за настоящите приключвания след сезиране от Министерството на защитата. Изтичането е съзнателно, незаконно действие, уточни Пентагонът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР