21-дневната смути диета е план за отслабване, рекламиран като лесна

...
21-дневната смути диета е план за отслабване, рекламиран като лесна
Коментари Харесай

21-дневната смути диета – Трябва ли да я опитате?

21-дневната смути диета е проект за намаляване, рекламиран като лесна и ефикасна опция на модерните диети.

Всъщност основателят на проекта твърди, че диетата е обвързвана с дълъг лист от преимущества и може да помогне за възстановяване на съня, да поддържа кожата ви блестяща, да увеличи енергийните ви равнища и да усили загубата на тегло съвсем незабавно.

Въпреки това, има няколко съществени дефекти, свързани с тази диета за намаляване, тъй като е допустимо тя да аргументи повече щета, в сравнение с да ви даде изгоди, когато става въпрос съблюдаване в дълготраен проект.

Тази публикация ще прегледа 21-дневната смути диета, рисковете и странични резултати, с които може да е обвързвана.

Какво съставлява смути диетата?

21-дневната смути диета е проект за намаляване, създаден от Drew Sgoutas.

Планът включва промяна на две от храненията ви всеки ден със смутита, а правилата на програмата са разказани в електронната книга „ The Smoothie Diet “, която е налична онлайн.

Електронната книга включва 36 рецепти за смути, хрумвания за закуска, описи за извършване на покупки, седмични графици и препоръки за подготвяне на смутита и поддържане на загуба на тегло в дълготраен проект.

Според Sgoutas 3-седмичният диетичен проект може да помогне за поощряване на здравословното хранене, да усъвършенства имунната функционалност, да детоксикира тялото, да усъвършенства здравето на кожата и червата и да увеличи енергийните равнища.

Sgoutas също твърди, че диетата може да подтиква загубата на тегло. Всъщност някои рекомендации, показани на уеб страницата, настояват, че проектът е довел до загуба на тегло с до 4 кг единствено за 3 дни.

Как се следва диетата?

21-дневната смути диета включва подмяна на две от вашите хранения всеки ден със смутита по рецептите в електронната книга.

В книгата има 36 предписания, основани от съставки като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бадемово или кокосово мляко.

В допълнение към тези две смутита проектът ви разрешава едно хранене с твърда храна дневно и две здравословни междинни хапвания.

Твърдите ястия би трябвало да се състоят най-вече от цели храни, а междинните хапвания би трябвало да са с ниско наличие на захар и храни богати на фибри, с към 150–200 калории на порция.

Също по този начин ви е разрешен един ден седмично, когато да не консумирате никакви смутита, макар че храненията въпреки всичко би трябвало да се състоят най-вече от цели, минимално модифицирани храни.

По предпочитание можете да започнете проекта с 3-дневна детоксикация, която изисква да консумирате смути вместо трите дневни хранения, с две здравословни закуски сред тях.

Според уеб страницата на програмата диетата работи, като основава калориен недостиг, което значи, че изразходвате повече калории, в сравнение с консумирате всеки ден.

Диетата също е с високо наличие на фибри и твърди, че оказва помощ да нулирате вкусовите си рецептори, с цел да намалите желанието за захар.

Програмата е предопределена за следване в продължение на 3 седмици, само че може да се повтаря толкоз пъти, колкото е належащо, до момента в който „ достигнете целевото си тегло “.

Храни за ястие и отбягване

21-дневната смути диета предизвиква богати на хранителни субстанции храни като плодове и зеленчуци, като в същото време лимитира модифицираните съставки.

Храни за ястие

Повечето от рецептите за смути, включени в 3-седмичната стратегия, се състоят от плодове, зеленчуци, ядки и семена, смесени с кокосово мляко, кокосова вода или бадемово мляко.

Освен това проектът натъртва на цели, минимално модифицирани храни за оставащите ви хранения, до момента в който следвате диетата.

Някои съответни образци за храни, които се предизвикват в 21-дневната смути диета:

  • Плодове:  банани, круши, ябълки, портокали, ананаси, малини, ягоди
  • Зеленчуци:  спанак, зеле, карфиол, чушки, моркови, броколи
  • Протеинови храни: пилешко, пуешко, сьомга, яйца, бобови растения, кисело мляко
  • Пълнозърнести храни:  кафяв ориз, киноа, овесени ядки, елда
  • Ядки и семена : ленено семе, бадеми, орехи, семена от чиа, ядково масло
  • Напитки: бадемово мляко, кокосово мляко, кокосова вода
  • Билки и подправки:  екстракт от ванилия, свеж джинджифил, магданоз, мента, канела
  • Други съставки: неподсладено какао на прахуляк, неподсладени кокосови стърготини, гранола, мед

Храни, които би трябвало да се заобикалят

При 21-дневната смути диета би трябвало да ограничите приема на подсладени със захар питиета и модифицирани храни, в това число модифицирано месо, рафинирани зърнени храни и пържени храни.

Ето някои образци за храни, които да ограничавате или избягвате, до момента в който спазвате диетата:

  • Преработено месо: бекон, шунка, салами, колбаси
  • Рафинирани зърна:  бял ориз, бяла паста, бял самун, тортили
  • Пържени храни:  пържени картофи, пръчици моцарела, понички, пържено пиле, рибни пръчици
  • Преработени храни:  полуфабрикати, бисквити, чипс, гевреци, печива
  • Подсладени със захар питиета:  сода, сладостен чай, спортни питиета, енергийни питиета

Помага ли за намаляване?

Според основателя на 21-дневната смути диета проектът обезпечава общо около 1500 калории на ден.

Консумирането на 1500 калории дневно ще докара до загуба на тегло за доста хора. Това обаче може да варира според от доста разнообразни фактори, в това число вашата възраст, размер на тялото, здравословно положение и равнище на интензивност. ( 1 )

Диетата също по този начин предизвиква разнородни храни, богати на хранителни субстанции, като плодове, зеленчуци, ядки и семена, всички от които са с високо наличие на фибри.

Фибрите се движат през храносмилателния тракт постепенно, като ви оказват помощ да се чувствате сити за по-дълго време, което може да подкрепи загубата на тегло. ( 2 ) ( 3 )

Въпреки това, макар че е с ниско наличие на калории и високо наличие на фибри, 21-дневното смути също е доста ограничаващо и може да бъде мъчно за съблюдаване.

Освен това проучванията демонстрират, че течностите, като смутита, са по-малко засищащи от твърдите храни, което значи, че може да се чувствате по-гладни, като пиете най-вече смутита всеки ден. ( 4 )

Някои изследвания демонстрират, че стратегиите за намаляване, които употребяват заместители на хранене, могат да бъдат свързани с по-висок риск от възобновяване на тежестта, откакто се възобнови общоприетата диета. ( 5 ) ( 6 )

Ето за какво, до момента в който замяната на някои от вашите ястия със смутита може да докара до краткосрочна загуба на тегло, е малко евентуално да е ефикасна в дълготраен проект.

Недостатъци и странични резултати

Освен че е ограничаваща, неустойчива и сложна за съблюдаване, 21-дневната смути диета може да има няколко други дефекти и странични резултати.

Увеличава риска от дефицит на хранителни субстанции

Яденето единствено на твърда храна единствено един път дневно и замяната на останалите две хранения със смутита може да усили риска от хранителни дефицити.

Въпреки че рецептите за смути, предложени от тази стратегия, съдържат богати на хранителни субстанции съставки като плодове и зеленчуци, те също пропущат или лимитират доста от храните, които нормално се включват в уравновесеното хранене, като пълнозърнести храни, здравословни мазнини и постни протеини.

Някои също са с ниско наличие на протеини. Например смутито Green Detox – направено от зеле, кокосова вода, банани, джинджифил и лимон – съдържа по-малко от 4 грама протеин на порция.

Това прави предизвикателство да се подсигурява, че задоволявате нуждите си от протеини, оказвайки негативно влияние върху възобновяване на тъканите, растежа на мускулите, имунната функционалност и други. ( 7 )

Освен това, макар че диетата твърди, че обезпечава към 1500 калории дневно, множеството предписания за смутита са с доста ниско наличие на калории и е малко евентуално да обезпечат задоволително калории, с цел да отговорят на потребностите на множеството здрави възрастни.

Консумирането на прекомерно малко калории всеки ден може да забави метаболизма ви и да аргументи съществени негативни странични резултати, в това число апетит, гадене, главоболие и непрекъсната отмалялост и изнемощялост. ( 8 ) ( 9 )

Може да има високо наличие на захар

Много от смутитата в 21-дневната смути диета съдържат голям брой порции плодове, в това число банани, ананаси, праскови и ягоди.

Някои съдържат и други съставки с високо наличие на захар, като мед или гранола.

Въпреки че тези съставки могат да се одобряват като част от здравословна, балансирана диета, огромните количества, включени в тази диета, може да не са подобаващи за всеки.

По-специално, хората с диабет може да се наложи да наблюдават приема на храни с високо наличие на въглехидрати, като плодове или мед, с цел да предотвратят скокове в равнищата на кръвната захар. ( 10 )

Не се основава на доказателства

Един от най-големите дефекти на 21-дневната смути диета е, че няма проучвания, които да го поддържат.

Въпреки че смутитата могат да бъдат отлично допълнение към добре закръглена диета, няма доказателства, които да демонстрират, че яденето на смутита вместо други богати на хранителни субстанции храни може да усъвършенства кожата, здравето на червата или имунната ви функционалност, както твърди диетата.

Освен това формалният уеб страница на диетата е цялостен с рекомендации от клиенти, които настояват, че губят огромни количества тегло доста бързо.

Това освен е нереалистично и неустойчиво, само че може да бъде и нездравословно за здравето. ( 11 )

Заключение

21-дневната смути диета е 3-седмичен проект за намаляване, който включва подмяна на някои от храненията ви всеки ден със смутита.

Въпреки че диетата предизвиква доста хранителни съставки, тя също е ограничаваща, неустойчива и с доста ниско наличие на калории и протеини, което усилва риска от хранителни дефицити и други странични резултати.

Освен това не е подкрепено от проучвания и е с високо наличие на въглехидрати и захар, което може да не е уместно за хора с диабет.

Вместо да преминавате през разнообразни съвременни диети, с цел да постигнете задачите си, помислете за съчетаване на питателна, добре закръглена диета със здравословен метод на живот за най-хубави резултати.

Това е по-полезно за ръководство на тежестта и цялостното здраве в дълготраен проект, а също по този начин е доста по-просто, стабилно и дейно.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР