209 нови горски пожара са избухнали в Гърция за последните

...
209 нови горски пожара са избухнали в Гърция за последните
Коментари Харесай

Условията продължават да са трудни. Къде бушува новата вълна от горски пожари в Гърция

209 нови горски пожара са избухнали в Гърция за последните три дни. За това заяви гръцката социална телевизия ЕРТ , представена.

Пожарите са съсредоточени главно в региона Еврос в североизточната част на страната, където централен град е Александруполис . В понеделник в горски резерват от този регион бяха открити телата на 18 души, за които се допуска, че са мигранти.

Засегната е също региона Родопи , която е прилежаща на Еврос. Гръцки медии оповестяват за евакуации от пожари и в региона Беотия в Централна Гърция, както и в северния град Кавала .
 Пожарникари и доброволци се пробват да овладеят горски пожар наоколо до Атина. 22 август 2023 година
Тежка е обстановката и покрай село Фили, на към 25 км северно от столицата Атина . Фили се намира в подножието на планината Парнита , където е най-голямата гора в региона. Пожарникарите се стремят да спрат разпространяването на огъня в тази посока.

Между събота и понеделник горските пожари са обхванали над 400 хиляди декара в засегнатите елементи на страната, демонстрира разбор на метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина. Освен горски площи, огънят унищожава жилищни здания, магазини и коли.

Според сателитни фотоси, излъчени по ЕРТ, димът от пожарите в Еврос е достигнал съвсем до Италия, а по информация на огънят в региона стига на към 10 км от границата с България.
 Димът от пожарите в Александруполис, Гърция. 21 август 2023 година
Според представителя на пожарната Янис Артопиос , представен от Българска телеграфна агенция, на фронтовете на пожарите работят сухопътни и въздушни сили от Гърция, Швеция, Германия, Кипър, Румъния, Хърватия и други

„ Условията не престават да са сложни и в някои случаи рискови. Всички сили на Гражданската отбрана остават нащрек и се борят в огнищата на пожарите “, сподели Артопиос.

По думите му огънят в Кавала последователно се овладява. Подобрява се ситуацията и в региона Беотия съгласно информация на ЕРТ.

Най-тежка продължава да бъде обстановката в Еврос. Стотици хора в региона са евакуирани от домовете си, както и от лечебни заведения и центрове за възрастни хора.

Като причина за пожарите се показват високите температури от над 40 градуса по Целзий, както и мощният вятър, който води до разпространяване на пламъците. Тези метеорологични условия са присъщи за Гърция.
 Горяща къща покрай Александруполис в региона Еврос. 22 август 2023 година
Според учени обаче климатичните промени са причина за интензивността и честотата на рисковите горещини в този момент, написа.

Новата огнена вълна в Гърция идва месец откакто в края на юли на островите Родос , Корфу и Евия поради пожари, провокирани от горещото време.

Евакуация през юли имаше и в град Неа Анхиалос , където пожарите доведоха до.

През 2023 година и други южноевропейски страни бяха наранени от горски пожари - Италия, Испания и Португалия. Този месец в Съединени американски щати за повече от век - този на хавайския остров Мауи.
 Кадри преди и след огнената буря демонстрират вредите от пожарите на хавайския остров Мауи  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР