2024 г. се очертава да бъде изключително вълнуваща за астрономите

...
2024 г. се очертава да бъде изключително вълнуваща за астрономите
Коментари Харесай

Историческата мисия на НАСА, която ще промени представите ни за Слънцето

2024 година се обрисува да бъде извънредно вълнуваща за астрономите по целия свят.

Мисиите, които ще бъдат осъществени през идващите 12 месеца, се чака да дават на учените скъпи данни за редица галактически обекти.

Обект на изключително огромен интерес е сондата „ Паркър “, изстреляна през 2018 година Мисията на НАСА изследва Слънцето, обикаляйки към него.

На 27 септември тази година „ Паркър “ се трансформира в най-бързия уред, основан от човешка ръка, откакто доближи скорост от 635 266 км/ч.

Освен това, сондата се приближи на рекордно малко разстояние от нашата звезда – едвам 7,26 млн. км.

Тези достижения, обаче, евентуално ще бъдат усъвършенствани на 24 декември 2024 година

Тогава, „ Паркър “ ще извърши нещо невиждано до този миг – ще премине на едвам 6 млн. км. от Слънцето със скорост от почти 702 000 км/ч.

„ На процедура, това ще е равнозначно на приземяване върху звезда “, отбелязва пред BBC доктор Ноур Рауафи, който е част от плана „ Паркър “.

„ Моментът ще бъде от монументално значение за човечеството. Ще бъде съпоставим с кацането на Луната през 1969 година “, добавя той.

За изумителната скорост на сондата ще способства мощната гравитация на Слънцето. Според специалистите, толкоз бърз обект би минал дистанцията сред Ню Йорк и Лондон за половин минута.

„ Паркър “ ще би трябвало да се оправи с редица провокации по време на идното си историческо прекосяване около Слънцето. Не е изключително изненадващо, че едно от тях ще бъде високата температура.

В перихелия (точката, в която сондата ще бъде най-близо до нашата звезда), тя се чака да доближи 1400 градуса по Целзий.

Стратегията на „ Паркър “ ще бъде да премине допустимо най-бързо през този регион. В същото време, апаратът ще продължи да събира данни за Слънцето.

Учените се надяват, че благодарение на сондата ще схванат повече за някои от най-важните процеси, протичащи се в звездата.

Основен акцент по време на наблюденията е Слънчевата корона – най-външният и мощно разводнен пласт на нейната атмосфера.

Учените към момента не могат да обяснят за какво температурата там доближава няколко милиона градуса по Целзий. За съпоставяне, повърхността на Слънцето, известна като фотосфера, надалеч не е толкоз гореща. Температурата ѝ е към 6000 градуса по Целзий.

Всичко това наподобява извънредно нелогично, означават астрономите. Очакванията са, че колкото по надалеч се намира даден пласт от ядрото на Слънцето, толкоз по-ниска би трябвало да температурата му.

Съществува и още една мистерия, която учените се надяват да разгадаят. Става въпрос за скоростта на изхвърляните заредени частици – електрони, протони и тежки йони – която се усилва ненадейно в Слънчевата корона.

Ако бъде открит отговор, това би подобрило доста прогнозите за интензивността на звездата ни. Всеизвестен факт е, че слънчевите изригвания (т. нар. протуберанси) могат да навредят на спътниците, обикалящи към Земята, предизвиквайки съществени проблеми с връзките.

Нещо повече – те са способни да навредят на електроснабдителните мрежи, а и съставляват голям риск за здравето на астронавтите, намиращи се отвън рамките на нашата планета.

„ Нямаме визия какво ще открием, само че ще търсим талази в слънчевия вятър, свързани с нагорещяването “, отбелязва доктор Ники Фокс от НАСА пред Военновъздушни сили.

По думите ѝ, най-вероятно ще бъдат открити „ разнообразни типове талази, свързани с процеси, за които от години се водят яростни разногласия “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР