2023-та ще премине под знака на Viva Magenta. Този силен

...
2023-та ще премине под знака на Viva Magenta. Този силен
Коментари Харесай

Viva Magenta ще е цветът на 2023 година

2023-та ще премине под знака на Viva Magenta. Този мощен цвят, който излъчва трептения на жизнеспособност и мощ, е посочен за водещ в дизайна от американския институт Pantone. Всяка година архитекти и дизайнери насочват вниманието си към новите трендове, които ще бъдат водещи през цялата година. Така PANTONE дефинира Viva Magenta за цвят на настъпващата 2023 година Мотивът е, че това е цвят, който излъчва трептения на жизнеспособност и мощ, колорит, затвърден в природата, произхождащ от фамилията на алените цветове и изразяващ нов сигнал за мощ.

" В епохата на технологиите търсим ентусиазъм от природата

и това, което е същинско. PANTONE 18-1750 Viva Magenta е инспириран от аленото на кошенила - едно от най-ценните багрила, принадлежащо към фамилията на естествените багрила, както и едно от най-силните и най-ярките, които светът познава ", споделя Леатрис Айземан, изпълнителен шеф на Pantone Color Institute. И по този начин, въодушевен от опълчването сред природата и технологиите, Viva Magenta се явява хибриден цвят. Той търси салдото сред топло и студено, индивида и цифровия свят. Значенията, с които е кондензиран цветът на 2023 година, предвещават той да бъде употребен постоянно от актьори и дизайнери, с цел да насочат те своите послания. Дизайнерите от Pantone® не ни оставят дълго да се чудим по какъв начин да съчетаваме новия цвят.



Къде е мястото му в архитектурата

Този пурпурночервен цвят предлага много смели решения в архитектурата, когато се употребява като главен цвят. В такива случаи е добре да имаме поради материала и неговата текстура, с цел да не се получи прекомерно ослепителен и нежелателен резултат. Добър образец за работа с сходен колорит е апартаментният комплекс на Рикардо Бофил La muralla roja, където цветът акцентира постмодерната форма на постройката, а текстурата на цимента омекотява силата на пурпурночервения колорит.

Цветът на 2023 година е подобаващ и за използване върху полупрозрачни и ажурни повърхности. По този метод се основава въздушна атмосфера в пространството, която ще стои леко и уравновесено, макар наситения колорит. Студио Selgascano употребяват сходна идея при проектирането на павилион за Триеналето в Брюж. Архитектите поставят полупрозрачен ален винил върху тънки стоманени профили, с цел да основат пространствена конструкция със характерна атмосфера, която трансформира нормалното усещане за остарелия град.

Как да го използваме в интериорния дизайн

Интересна е комбинацията между Viva Magenta и неговите допълващи се цветове, с които се основават вълнуващи интериори, напомнящи за жизнеността на субтропичните страни. Ако изберем сходно комбиниране, би трябвало доста деликатно да вземем поради мащаба на пространството, с цел да не се получи притискащо влияние, което да ни кара да се усещаме некомфортно, поучават дизайнерите.


Джеймс Фокс, историк на изкуството: Маджента идва като избавление, когато всичко наподобява сиво
Джеймс Фокс, историк на изкуството в Кеймбридж и създател на „ Светът съгласно цвета “, твърди, че всъщност маджента е цвят за устойчивостта на човешкия дух. „ Изглежда като добър и подобаващ избор за интервал, когато всичко наподобява доста сиво, мрачно и мътно и доста хора са изгубили вяра “, показва Фокс. Още през 1859 година, след едновременни открития от химици във Франция и Южен Лондон, червеникаво-лилаво багрило стартира да се създава от двете страни на Ламанша под името „ фуксин “ или „ розеин “. На идната година е преименуван поради борбата, водена от Франция и Сардиния против Австрия в град Маджента, Ломбардия, не поради окървавените униформи на бойците, както постоянно се счита, а в символ на взаимност с Италия, бореща се за своята самостоятелност.

Фокс прави паралел с войната в Украйна през днешния ден. „ Преди година доста хора в никакъв случай не бяха чували за Мариупол. Сега това не е единствено име на домакинство, то е обвързвано с идея, към която множеството хора са съпричастни. Точно както множеството британци поддържат Украйна в нейната борба през днешния ден, през 19. век множеството поддържат италианската война за независимост… Моментът, когато се появи маджента, е ненапълно сходен на нашия. “


Актуално и за дома, и за офиса: Дизайнерите на " Оргахим " залагат на мурсала
Той е тънък, гальовен и успокоителен. Точно толкоз, колкото е нужно, с цел да освежи и облагороди дома и офиса. Без да се натрапва, без да крещи - жизнен, моден, лек. Цвят хамелеон от прелестно зелено и сиво, с малко синьо и повече бяло. Мурсала! Това е цветът за 2023 година в интериора и архитектурата, избран в границите на обичайна акция на „ Оргахим “ „ Цвят на годината “, която дава погледа на професионалните общности към опциите за работата с цветове и настоящия тренд за оформление на дома в помощ на потребителите.

Защо да боядисаме стените в цвят мурсала

Цветът ще ни донесе чувство за шир, хладина и дълбочина със своята приглушеност и нотка мистика. Същевременно ще ни връща към естествената витална сила и връзката с природата, сходно на планинския мурсалски чай, който ни зарежда с сила, виталност и мощ. Дори образната непосредственост с цветовете на билката придвижва в интериора чудото на природата с вълшебни свойства, донесло на мурсалския чай славата на " лек за всяка болежка ".

Естетиката на естествените натурални артикули отлично се добавя от цвят мурсала, който се комбинира чудесно с топли вибриращи цветове, от една страна, и с натурални нюанси и материали, от друга. Тази амбивалентност на цвета го слага хармонично до настоящите стени от бетон, до мрамор на пода или до тъмни цветове на дървото, които ще задават активност и решителност в пространствата през идната година.

Водещи в избора на цвят за 2023-та бяха главните трендове, които движат работата с цветове. Взаимодействието сред предметите, връзките, пространство и място към този момент са други. Пандемията промени държанието ни и цифровизира огромна част от света ни, което също се наслагва към личните ни желания и усет в оформлението на интериора, сподели Емил Кунчев - маркетинг управител на „ Оргахим ". По думите му, салдото сред тях ще придава уют и комфорт, които ще търсим в дома през идната година. „ Според нас 2023-та ще отразява органичния живот в интериора и цветът мурсала ще е оня детайл, който ще усъвършенства метода, по който възприемаме пространството и прекарването в дома ни “, безапелационен бе Емил Кунчев.

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР