2023-та година бе белязана в Румъния от едно политическо събитие,

...
2023-та година бе белязана в Румъния от едно политическо събитие,
Коментари Харесай

Ротация на премиерския пост в Румъния

2023-та година бе белязана в Румъния от едно политическо събитие, което е „ безспорен казус “ на политическата сцена: ротация на поста министър-председател сред двете най-големи партии – Социалдемократическата и Национално-либералната, които до наскоро бяха най-остро противопоставените политически съперници.

В лагера на опозицията три партии от десния политически набор сътвориха през декември съюз, с който ще се борят за гласовете на румънците в натоварения избирателен цикъл следващата година, когато в Румъния ще се произведат локални, парламентарни и президентски избори, както и избори за Европейски парламент.

Националистическата съпротива, в лицето на антисистемната партия Алианс за единение на румънците, бе в основата на множеството митинги през годината в страната и в столицата Букурещ, което я „ изстреля “ към върха на социологическите изследвания, заемайки през последните месеци трето, и даже второ място, след социалдемократите. На политическата сцена се появи и още една националистическа групировка, която набира известност измежду гласоподавателите.

Политическата рецесия в Румъния от края на 2021 година докара до казус в историята на страната: двете най-големи партии – Социалдемократическата и Национално-либералната, отколешни противници на политическата сцена, сформираха съдружно държавно управление с ангажимента да се сменят на министър-председателския пост в средата на мандата. Ротацията трябваше да се реализира в края на май 2023 година, само че стачка на учителите с претенции за по-високи заплати забави процеса и заплашваше да го извади от релси, написа Българска телеграфна агенция. 

Все отново, на 12 юни водачът на либералите Николае Чука се отдръпна непринудено и съобщи щафетата на водача на социалдемократите Марчел Чолаку. 

Преговорите за замяна и на някои министерства не протекоха безпрепятствено и принудиха третия съдружен сътрудник – Демократичен съюз на унгарците в Румъния, да напусне държавното управление и да премине в съпротива.

Така до изборите следващата година се чака Румъния да бъде ръководена от съдружното държавно управление на социалдемократите и либералите. 

Двете обединения преговаряха за взаимни листи и общ тандем от претенденти за министър председател и президент (Николае Чука-Марчел Чолаку), само че през ноември Национално-либералната партия разгласи, че ще разчита единствено на личните си фрагменти, а водачът Николае Чука сподели, че е подготвен да бъде претендентът на либералите за държавен глава. 

Румънски медии и анализатори чакат водачът на социалдемократите Марчел Чолаку също да бъде повдигнат за претендент за президент, което неизбежно ще увеличи градуса на политическо напрежение в връзките сред двете партии.

През 2023-та година социалдемократите и либералите се нападнаха от време на време по разнообразни настоящи проблеми, като налози и нарастване на пенсии и заплати, само че Николае Чука и Марчел Чолаку всякога успяваха да уталожат напрежението и да дадат късмет на „ неестествената коалиция “, както я назовават в Румъния, да продължи напред. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР