2023 година е към своя край, като това, което ще

...
2023 година е към своя край, като това, което ще
Коментари Харесай

ОБЗОР: Събитията по света, които белязаха 2023 година 


2023 година е към своя край, като това, което ще си спомняме за нея, ще са по-скоро негативни събития, в сравнение с позитивни такива.

Годината беше изпълнена с унищожителни естествени бедствия, които взеха хиляди жертви. Междувременно, с изключение на продължаващите войни, избухнаха и нови.


В идващите редове се опитаме да напомним най-значимите събития през годината, които по един или различен метод засегнаха живота на хората по света.

" Хамас " атакува Израел

В края на септември 2023 година Близкият изток изглеждаше обещаващ. Споразумението от Абрахам задълбочава връзките сред Израел и арабските страни. Появиха се спекулации, че Саудитска Арабия скоро може да откри дипломатически връзки с Израел. Примирието в ожесточената революция в Йемен се задържа. Тези трендове накараха съветника по националната сигурност Джейк Съливан да съобщи: " Днес районът на Близкия изток е по-спокоен, в сравнение с е бил през последните две десетилетия ". Това се промени единствено осем дни по-късно, на 7 октомври, когато Хамас атакува Израел. Бяха убити към 1200 израелци - най-смъртоносният ден в историята на Израел. Около 240 души бяха взети за заложници. Заклевайки се да изкорени Хамас, Израел стартира въздушни удари против Газа, а по-късно нахлу в северната част на Газа. В края на ноември с договарянията за прекъсване на боевете бяха освободени към 100 заложници.


Шест стъпки: Как конфликтът сред Израел - Хамас може да ескалира до Трета международна война

Скоро обаче сраженията се възобновиха и израелските войски навлязоха в южната част на Газа. Растящият брой на починалите палестински жители, множеството от които дами и деца, подхрани недоволствата по света, че Израел прави военни закононарушения. Израел отхвърли обвиняването, като твърдеше, че " Хамас " употребява палестински цивилни жители като жив щит. Джо Байдън недвусмислено поддържа правото на Израел да отвърне на удара и пътува до Израел при започване на спора, с цел да изрази поддръжката си. В началото на декември обаче американски публични лица обществено приканиха Израел да направи повече за отбрана на цивилното население или да рискува " стратегическо проваляне ".


Най-богатите терористи в света: кой в действителност финансира Хамас

Първоначалните опасения, че спорът в Газа може да докара до по-широка война в Близкия изток, понижиха до края на годината, само че не изчезнаха. Как ще завърши спорът и какво ще последва след него, остават открити въпроси.

Контраофанзивата на Украйна

В началото на 2023 година очакванията, че украинската контраатака може да прекъсне контрола на Русия върху Източна Украйна и вероятно Крим, бяха огромни. Дългоочакваната контраатака стартира при започване на юни. Въпреки че нанесе големи загуби на съветските войски, бойните линии съвсем не се придвижиха. Руските военни бяха употребявали зимата и пролетта, с цел да приготвят страховита защита. В началото на ноември висшият украински военачалник дефинира боевете като " патова обстановка " и призна, че " най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ". Всъщност, до момента в който генералът говореше, Русия беше спечелила повече територия през годината, в сравнение с Украйна. Дипломатическите диалози бързо се насочиха към това дали Украйна може да издържи, да не приказваме за победа, във война на безсилие, която изглеждаше в интерес на Русия поради доста по-голямата ѝ стопанска система и население. Въпреки че претърпя ужасяващи загуби, през есента на 2023 година Русия разполагаше с двойно повече войски в Украйна спрямо началото на нашествието, а съветската стопанска система беше в положение да води война. Междувременно на Запад, изключително в Съединените щати, стартира да се появява " отмалялост от Украйна ", защото републиканските законодатели се възпротивиха да изпратят на Киев повече помощ. С оглед на дълготрайните трендове, които евентуално са в интерес на Русия, набъбнаха апелите към Украйна да премине от нахлуване към защита и да се стреми към преустановяване на огъня.

Спорно е дали съветският президент Владимир Путин ще се съгласи да приключи сраженията. Той евентуално счита, че времето е на негова страна, изключително в случай че изборите в Съединени американски щати през ноември следващата година излъчат президент, който желае да скъса връзките с Украйна.

Смъртоносните земетресения в Турция и Сирия

В началото на февруари мощно земетресение с епицентър град Газиантеп и магнитуд 7, 8 удря Южна и Централна Турция, както и Северна и Западна Сирия. 9 часа по-късно трус със мощ 7, 7 по Рихтер разклати вилает Кахраманмараш. Над 60 000 души изгубиха живота си.


Смъртоносен трус умъртви стотици в Турция тази нощ ВИДЕО

Това сеизмично събитие се подрежда измежду най-мощните трусове, регистрирани в миналото в този регион на света. Трусовете бяха усетени чак до Египет и черноморското крайбрежие на Турция, предизвиквайки над 30 000 вторични труса през идващите три месеца. Експерти на Организация на обединените нации по човешкото развиване са пресметнали, че към 1, 5 млн. души са останали без дом вследствие на бедствието.

Щетите от труса се пресмятат на над 84, 1 милиарда $, което го прави четвъртото най-скъпо земетресение в историята.


Легендата Волкан Демирел: Всички са нещастни, всички умират тук в Хатай, помогнете

Изкуственият разсъдък ни завладя

Изкуственият разсъдък (ИИ) е обещаващ и рисков. ИИ навлезе в публичното схващане предходната година с стартирането на ChatGPT. През 2023 година технологията, основана на така наречен модели на огромните езици, освен стана по-добра - съгласно известията последната версия на ChatGPT е 10 пъти по-усъвършенствана от своята предшественичка - само че и държавните управления, фирмите и обособените лица бързо се насочиха към потребление на нейния капацитет. Това провокира разгорещени диспути за това дали ИИ отприщва нова епоха на човешкото творчество и разцвет, или отваря кутията на Пандора, която ще докара до кошмарно бъдеще.


Водещ академик разкри шанса изкуственият разсъдък да ни заличи

Оптимистите акцентираха по какъв начин ИИ отприщва научни пробиви с невиждани темпове в редица области, позволявайки бързо създаване на медикаменти, откриване на медицински загадки и решение на видимо нерешими математически проблеми. Песимистите предизвестиха, че технологията се развива по-бързо от способността на хората да оценят и смекчат вредите, които тя може да аргументи, без значение дали става дума за всеобща безработица, задълбочаване на съществуващите публични неравенства или предизвикателство на изгубването на човечеството. Джефри Хинтън, един от пионерите на ИИ, напусна работата си в Гугъл, с цел да предизвести за заплахите, които ИИ крие, а софтуерни водачи като Илон Мъск и Стив Возняк подписаха отворено писмо, в което предизвестяват, че ИИ съставлява " бездънен риск за обществото и човечеството ".


Кои ще са най-засегнатите от изкуствения разсъдък специалности

В същото време скептиците настояват, че огромна част от обещанията на изкуствения разсъдък ще бъдат провалени, защото моделите скоро ще стартират да се образоват въз основата на личните си резултати, което ще ги откъсне от действителното човешко държание. Изглежда, че държавните управления не се движат задоволително бързо, без значение дали самостоятелно или групово, с цел да употребяват изгодите от ИИ и да лимитират рисковете от него.

Азербайджан завладя Нагорни Карабах

Три десетилетия по-късно не престават да се усещат последствията от разпадането на Съветския съюз. Страните, зародили след разпадането на Съветския съюз, имаха граници, които постоянно не съвпадаха с местоживеенето на националните групи - това пося семената на спора. Например анклавът Нагорни Карабах в Азербайджан е обитаем съвсем напълно с етнически арменци, които не са заинтригувани да бъдат ръководени от Баку. В края на 1991 година Нагорни Карабах афишира самостоятелност, което провокира война сред Армения и Азербайджан. Когато сраженията завършват през 1994 година с подписано с посредничеството на Русия помирение, Нагорни Карабах получава фактическа самостоятелност дружно с част от азербайджанската територия.


Изселването остави Нагорни Карабах без три четвърти от популацията му

Въпреки периодическите трансгранични набези, прекратяването на огъня се задържа до експлоадирането на огромни боеве през септември 2020 година След шест седмици Русия контракти ново преустановяване на огъня. Това остави Азербайджан да управлява огромна част от Нагорни Карабах. Напрежението остава високо.

През септември 2023 година Азербайджан още веднъж нападна. В рамките на няколко дни той завладя територията, която към момента не контролираше, и разгласи, че ще стартира " реинтеграция " на анклава. В рамките на една седмица повече от 100 хиляди арменци, или почти 85 % от популацията на Нагорни Карабах, избягаха в Армения. Изтичането провокира митинги в Армения поради неспособността на нейното държавно управление да отбрани сънародниците си арменци и повдигна въпроси за какво Русия не е съумяла да предотврати гибелта на анклава.

Индия изпревари Китай

През последното столетие, в случай че не и по-дълго, Китай е с най-голямо население в света. Това завърши през 2023 година Сега това е Индия. Нейното население е 1, 43 милиарда души. Индия евентуално ще остане най-многолюдната страна през идващите десетилетия. Населението на Китай по едно и също време понижава и застарява. Демографите предвиждат, че доникъде на века популацията на Китай ще намалее със 100 милиона души, или повече от популацията на всички страни в света, като се изключи петнадесет, които живеят през днешния ден. За същия интервал междинната възраст в Китай ще се усили от тридесет и девет на петдесет и една години. Населението на Индия пък ще доближи съвсем 1, 7 милиарда души доникъде на века, а междинната възраст ще бъде 39 години.

Въпреки че демографията не е орис, тя лимитира и дава опция за развиване на опциите на всяка страна. Страните с по-младо и възходящо население нормално имат по-жизнена работна мощ, която използва повече и вследствие на това се радва на по-високи темпове на стопански напредък. Китайското държавно управление е изправено пред засилен напън да влага в мрежата за обществена сигурност на страната - скъпо предложение, което може да отнеме запаси от други цели. По-благоприятната демографска обстановка в Индия подтиква диалозите за " демографски дял ", основан от младите служащи, които служат като мотор на растежа. Ако това е по този начин, последствията за салдото на силите в Азия могат да бъдат обилни. Това, несъмнено, е огромно " в случай че ".

Космическата конкуренция

Преди 100 и петдесет години съветът е бил: " Върви на запад ". Днес съветът може да бъде: " Върви към небето ". Както страните, по този начин и фирмите вършат огромни залози за космоса. Седемдесет и седем страни имат галактически агенции; шестнадесет страни могат да изстрелват потребни товари в космоса.

Луната е обект на необикновен интерес. Усилията на Русия на Луната приключиха с отчаяние през август, когато нейният спускаем уред се разруши в лунната повърхнина. Няколко дни по-късно Индия стана четвъртата страна, която приземи безпилотен уред на Луната, и първата, която направи това наоколо до южната полярна област на Луната. Две седмици по-късно Индия започва задача за проучване на Слънцето. Китай и Съединени американски щати също имат амбициозни лунни стратегии, като НАСА има за цел да върне астронавти на Луната до 2025 година Тези и други старания, свързани с космоса, подхранват опасенията, че геополитическото съревнование ще докара до милитаризация на космоса.


След кацането на Луната: Индия изстреля сонда за проучване на Слънцето

Нарастването на интереса към космоса също по този начин акцентира неналичието на правила, които да контролират галактическите интервенции. Съединените щати насърчиха Споразумението от Артемида, с цел да " контролира гражданското проучване и потребление на галактическото пространство ". Китай и доста други страни, които употребяват космоса, отхвърлиха да ги подпишат. Разработването на правила за космоса се усложнява от обстоятелството, че частни компании като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic играят огромна роля в галактическите интервенции. Това повдига въпроси по отношение на претекстовете за облага и националните отговорности.

Да живее краля

Чарлз Трети наследи на трона умрялата си майка Елизабет Втора, а това бе първата коронация от 70 години насам.


Крал Чарлз III излезе на балкона на Бъкингамския замък ВИДЕО

Стотици ВИП посетители участваха на блестящата гала в Уестминстърското абатство. Сред тях бяха служебният министър председател Гълъб Донев, експремиерът Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита.

Архиепископът на Кентърбъри сложи върху главата на Чарлз III короната на свети Едуард от 17. век, обсипана със злато и 444 скъпоценни камъка.


Чарлз III и Гълъб Донев са разговаряли за малко в Бъкингамския замък

Съпругата на Чарлз - Камила, беше провъзгласена за кралица.

В 200-годишна карета кралската двойка се придвижи до двореца Бъкингам и от балкона приветстваха възторжените тълпи.

Над 4 милиарда души по света наблюдаваха коронацията.

Най-горещата година

Изменението на климата към този момент не е бъдеща опасност. То е новата действителност в света. 2023 година евентуално ще бъде най-горещата в историята. Глобалните температури не са били толкоз високи от 125 000 години и са на път да надвишават границата от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година Резултатът е рискови метеорологични феномени по целия свят, вариращи от исторически горски пожари през рискови суши до рекордни наводнения. Някогашната фраза " температура на влажния термометър " навлезе в лексикона, защото хората по света научиха от първа ръка, че високите температури в композиция с висока мокрота могат да убиват.

Оптимистите показаха развития, които биха могли да трансформират нещата. Общият размер на вложенията в чиста сила набъбна. Разходите за вятърна и слънчева сила не престават да падат, а доста замърсители ще доближат пика на излъчванията през идващите няколко десетилетия. Водородът се акцентира като източник на чиста сила. Първите търговски предприятия, ориентирани към изсмукване на въглероден диоксид от атмосферата, стартират да действат, до момента в който учените опитват с " усъвършенствано изветряне на скалите ", което употребява минерали като базалт за пасивно усвояване на въглероден диоксид.

Въпреки това остават съществени подозрения за това какъв брой бързо и какъв брой необятно могат да бъдат публикувани тези технологии, изключително откакто производството на изкопаеми горива и излъчванията не престават да нарастват.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР