2023 година бе годината на подготовка - от един период,

...
2023 година бе годината на подготовка - от един период,
Коментари Харесай

Григор Сарийски: Няма поле за оптимизъм при големите течения в икономиката

2023 година бе годината на подготовка - от един интервал, който не беше изключително добър, към различен, който ще бъде доста по-лош. Защото, в случай че погледнем огромните течения в стопанската система, не можем да забележим на никое място поле за оптимизъм. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът доцент Григор Сарийски.

По думите му един от главните проблеми освен на българската стопанска система, а въобще в света е повишаването на задълженията, и по-точно повишаването на разноските за тяхното обслужване: " В резултат от нарастването на главните лихви на централните банки, разноските за лихви общо надвишиха бюджета за защита на Съединените американски щати, аналогична наклонност върви в Европа, просто с известно забавяне. Така че оценката на множеството икономисти, в това число и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи задължения ще докара света до една дългова рецесия, с която ще бъде доста мъчно да се оправим с обичайните ограничения. И от тук насетне, упованията са за следващо понижаване на лихвите, т.е. това значи връщане на инфлацията, това значи и потапяне в същия оня безпорядък, от който по този начин усърдно се опитахме да избягаме. Вече огромна част от хората, от икономистите, считат, че сме към този момент избягали, само че в действителност не - това е отсрочване, само че не и дефинитивно решение на казуса ", означи Сарийски.

Той акцентира, че безработицата е почнала последователно да се усилва и съгласно него има пиедестал, който ще поддържа тази наклонност: " Защото виждаме намаляването на националното произвеждане, виждаме потъването на някои от нашите съществени търговски сътрудници в криза. Германия към този момент претърпя една техническа криза, само че се е запътила към втора криза, което значи ограничение на бизнеса, ограничение на работните места, усложнения с изплащането на заплатите или най-малкото усложнение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация. И това значи, че хората ще би трябвало да работят още повече, с цел да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, без значение  какво е желанието на хората, действителността ще бъде напълно друга от това, което ние желаеме. И апропо, това е една наклонност, която се разгръща въобще в света към ограничението на икономическата интензивност ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР