2022 г. е паметна в историята на Филхармония Пионер -

...
2022 г. е паметна в историята на Филхармония Пионер -
Коментари Харесай

Филхармония "Пионер" на 70 - музикални празници в София и Виена

2022 година е паметна в историята на Филхармония " Пионер " - навършват се 70 години от основаването й и 110 години от рождението на създателя й - проф. Влади Симеонов. Важен е освен фактът, че това е един от най-старите юношески оркестри в света, само че и че толкоз десетилетия по-късно той продължава да бъде градината, в която разцъфват доста музикални гении.
На 23 май от 19 часа Филхармония " Пионер " ще свири в зала " България " - поканата е от интернационалния фестивал " Софийски музикални седмици ", които поверяват точно на младежите тържественото разкриване на 53-ото издание. Входът за публиката е свободен, а пред състава ще застанат няколко диригенти: дългогодишният началник Любомир Денев-син, Борис Спасов, Григор Паликаров и Христо Христов. Специално присъединяване ще имат и някогашни ученици на оркестъра от последните 10 години.

Програмата е особено определена като поклон към значимите исторически моменти за " Пионер ": ще прозвучат Празнична интродукция от Дмитрий Шостакович, Половецки танци из операта " Княз Игор " от Александър Бородин, Въведение и танци из операта " Момчил " от Любомир Пипков, подиуми из балета " Ромео и Жулиета " от Сергей Прокофиев и грандиозниятфинал на " Картини от една галерия " на Мусоргски-Равел.

Скоро по-късно знаменателно отбелязване на двете значими годишнини, Филхармония " Пионер " ще замине за концерти във Виена.

За избора на творби и за идното показване на българската музикална просвета в австрийската столица описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " диригентът Любомир Денев-син. Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР