2022 г. е към края си и е време за

...
2022 г. е към края си и е време за
Коментари Харесай

Петима души, които претърпяха епични сривове през 2022 г.


2022 година е към края си и е време за равносметки. На фона на поредност от рецесии, инфлация, растеж в цените на силата, война в Украйна и цялостна неустойчивост по пазарите е по-трудно да се уточни кои са огромните спечелили през годината. В същото време имаше няколко в действителност зрелищни истории на провали, написа " Уебкафе ".

Политици, предприемачи и обществени лица претърпяха провал на обществения си имидж, на позициите си и на финансовото си положение, настройвайки против себе си в случай че не целия свят, то огромна част от него. Тук сме събрали пет от тези лица, които претърпяха най-големи провали през годината:

Владимир Путин



Кадър: Getty Images

Когато грандиозните ти упования, че за три дни бойците ти ще маршируват по улиците на Киев, се трансфорат в над 9 месеца на починали бойци, изгубена техника, изчерпващи се ресурси от оръжия и поредност от " тактически отстъпления ", това несъмнено мирише на неуспех.

С нашествието си в Украйна Русия съумя на първо място да развенчае мита за непобедимостта на своята войска. Всички изказвания, че надали не силите на Кремъл сами могат да победят НАТО, се срещнаха със суровата истина на това, че в пъти по-малката украинска войска продължава да устоява на офанзивите и даже да работи в контранастъпление. А фрагментите по какъв начин украински фермери влачат с трактори изоставена съветска военна техника се трансфораха в един от знаците на това какъв брой в действителност неорганизирани бяха руснаците.Парадоксално на това, в самото начало на годината съветският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През изглеждаше на върха на своята мощност. Обградил с военна техника украинската граница, посрещащ европейски водачи, които му идват на крайници в Москва, за го убеждават да не атакува. 

Ако Путин беше спрял до такава степен, даже в случай че просто беше навлязъл единствено в Донецк и Луганск, без да продължава с нашествието си по-напред към Киев, евентуално щеше да резервира тази си мощ. По това време водачите на Европейския съюз бяха подготвени на всичко, с цел да избегнат войната.

Със сигурност щеше да има още наказания против Русия, само че надали те щяха да бъдат толкоз тежки. Западът евентуално щеше да извърши упованията на Кремъл и да работи за деескалация, обезкуражавайки управляващите в Киев от това да вършат внезапни ходове. Убеден в личното си предимство, воден от неправилна разследваща информация и още по-погрешни разбори на военното командване на съветската войска, съветският президент обаче заповяда офанзива. И това ни докара до настоящето състояние.

Войната в Украйна и последвалите я наказания против Русия се трансфораха в катализатор на икономическа неустойчивост, провокираха заплаха от дефицит на храните (и надлежно растеж на цените) и доведоха до земетресения на енергийните пазари, откакто Москва реши да употребява газа и петрола си като оръжие против европейската поддръжка за Киев. Заедно с това Путин се принуди да разгласи готовност на над 300 хиляди души, които да бъдат пратени на бойното поле, а наемническият началник Пригожин изпразва пандизите от евентуални претенденти за частната си войска.

Междувременно съветските банки бяха извадени от банковата система за разплащания SWIFT, съветският експорт беше фрапантно стеснен, а над руснаците бяха сложени доста по-строги условия за пътешестване в страните от Европейски Съюз. Руската стопанска система към този момент е в обстановка на криза, а инфлацията е една от най-тежките в международен мащаб. Междувременно ястребите към президента подлагат на критика военното управление за неуспехите му.  Тази " военна интервенция ", която трябваше да продължи три дни, по никакъв метод не върви по проектите на президента в Кремъл, а последно той насочи съществено запитване към военното си командване какви са проектите за деяние през 2023 година Каквито и да са, надали някой съществено планува да има маршируване по улиците на Киев.

Сам Банкман-Фрайд

Само допреди няколко месеца 30-годишният Банкман-Фрайд беше " белият рицар " на криптовалутите - създател и шеф на една от най-големите тържища за търговия с криптовалути - FTX, и притежател на организация, извършваща търговски интервенции в крипто. А след това всичко стартира да пропада. FTX банкрутира под тежестта на неприятната си финансова конструкция и неприятното си ръководство, а с това големи средства бяха завлечени  на дъното. Неуспешните опити FTX да бъде избавена от банкрут затриха цялото положение на младия вложител, което в пиковия си миг беше изчислено на над 26 милиарда $.

Буквално за седмици тази империя от цифрови пари се срути, оставяйки след себе си излъгани вложители, раздразнени проверяващи и опция за наказателно гонене. В средата на декември Банкман-Фрайд беше задържан на Бахамите. Той би трябвало да дава отговор за общо 8 обвинявания до този миг, в това число за интрига за финансови измами, измами с заеми и други.

Ако бъде приет за отговорен по всички обвинявания, създателят на FTX е изправен пред угрозата да бъде наказан на общо 115 години в пандиза. Според анализатори е доста допустимо присъдата на някогашния финансов вундеркинд на криптовалутите да е в порядъка на към 20 години отнемане от независимост. С дейностите си Банкман-Фрайд спомогна за това цифровите валути да понесат един от най-тежките си удари досега, което докара до банкрута на още няколко тържища за търговия с криптовалути.

Илон Мъск

Роденият в Южна Африка милиардер и софтуерен магнат стартира годината като най-богатия човек на света. Само няколко месеца преди този момент беше записал рекордно положение, а фирмите му бяха знак на триумфа. А по-късно пожела да купи Twitter.



Кадър: Getty Images

Той от дълго време употребява обществената платформа, с цел да показва мисли и хрумвания, а от време на време даже и да взима решения (например дали да подари част от положението си за благотворителност). Тази година обаче изрази желанието не просто да написа в Twitter, само че и да има компанията, която съгласно него е тръгнала към банкрута. Последва известно време на твърдоглавие от страна на притежателите на Twitter, изненадващото решение на самия Мъск да се откаже от договорката, правосъден иск и също толкоз изненадващо връщане към масата за договаряния, като най-после - през октомври тази година - милиардерът купи Twitter.

И хаосът настана! Уволнения на управлението и всеобщи съкращения в личния състав, недоволни някогашни чиновници с гневни реакции, противен интерес от страна на регулаторите... И това единствено за начало.

Обещанията на Мъск за връщане на свободата на словото и възобновяване на профили, затрити поради език на омразата, докара до това доста медии да се настроят против милиардера, а доста рекламодатели да изоставят Twitter, с цел да не полепне и по тях основаното чувство за нападателен безпорядък. Напук на обещанията за независимост на словото, профилът, следящ персоналния аероплан на милиардера, беше блокиран, а дружно с него и сметките на редица публицисти, отразявали случая. Натискът и вотът на потребителите в платформата доведоха до повдигане на част от блокиранията.

За да стигнем досега, в който потребителите на Twitter гласоподаваха в пусната от самия Мъск анкета за това дали той би трябвало да остане отпред на компанията, а отговорът беше 57,5% негативен при към 17,5 млн. души дали своя глас.

Всички тези земетресения повлияха и върху персоналното положение на Мъск, който трябваше да продаде няколко солидни пакета с акции на електромобилния си тръст Tesla. Стойността на акциите на компанията пък претърпя сериозен спад, като все още е най-ниска от 2018 година насам.

Само за една година Tesla е изгубила към 260 милиарда евро от пазарната си капитализация, а ударът е задоволително тежък, че третият по величина самостоятелен акционер в концерна - Лео Когуан, чиито 22,7 милиона акции възлизат на съвсем 3,6 милиарда $, да изиска Мъск да бъде отхвърлен като основен изпълнителен шеф.

Лиз Тръс

Наследничката на Борис Джонсън като водач на английската Консервативна партия и като министър председател на Обединеното кралство Лиз Тръс  Лиз Тръс Мери Елизабет (Лиз) Тръс е английски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 година в Оксфорд в стартира мандата си с огромни проекти за финансови промени, понижаване на корпоративни налози и освобождение на бизнеса от част от " веригите му ". Тези ѝ проекти значително станаха причина Тръс да остави името си в историята като най-кратко управлявалия английски министър председател. Нейната стратегия се оказа толкоз героичен неуспех, че отвори дупка в бюджета на страната с размер към 30 милиарда паунда, приближавайки Англия рисково покрай рецесията.

Самата концепция по време на тежка рецесия с цената на живот, когато стотици хиляди хора се тормозят по какъв начин ще преживеят зимата, да орежеш налозите на огромните компании, записали рекордни свръхпечалби, се оказа сложна за преглъщане - и от обществото, и от самата действителност. Междувременно Тръс съумя да се изпокара с значими фрагменти от партията си, финансови регулатори, самия бизнес и с кого ли още не.

За похлупак на всичко, точно в нейния къс престой кралица Елизабет II умря. И въпреки това да няма връзка с некомпетентното ръководство на министър-председателя, неизбежно остави спомагателен отпечатък на незадоволеност измежду британците.

Фиаското на най-кратко управлявалата лидерка на торите беше посрещнато със напълно подобаващ подбив. Като видео онлайн, в което един от известните ежедневници следеше кое ще се скапе първо - Тръс или една свежа маруля; шеговити публикации по какъв начин даже Хю Грант е прекарал по-дълго време, играейки министър-председател, в сравнение с Тръс е била на поста, и още всевъзможни вицове, мемета и смешки.

Дори на фона на Борис Джонсън, който участваше в секрети, противозаконни празненства по време на локдауните и по време на траура за гибелта на принц Филип лъга пред Народното събрание и се провали в това да сътвори комерсиалния гръбнак на английската стопанска система след излизането ѝ от Европейския съюз, Лиз Тръс  Лиз Тръс Мери Елизабет (Лиз) Тръс е английски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 година в Оксфорд в ще остане запомнена като знак на това, че нещата постоянно могат да бъдат и по-зле.

Кристиано Роналдо

Един от най-големите играчи в историята на футбола, воин за няколко тима, безспорен голмайстор с голям брой върхове... Кристиано Роналдо е име, което господства във футбола от десетилетие и половина. Или най-малко беше по този начин до 2022 година Завръщането на португалеца в " Манчестър Юнайтед " - клуба, който го направи суперзвезда, беше посрещнато с големи аплодисменти и очаквания за трофеи и триумф. Но уви - сезон 2021/2022 се трансформира в нещо, което Червените дяволи биха желали да не помнят изрично. Парадоксално, след края на този сезон, в който Роналдо стана голмайстор за клуба, кариерата му потъва прогресивно.

Това беше предшествано от персонална покруса. Още през април футболистът и брачната половинка му Джоржина оповестиха, че синът им е умрял при раждането си. Двойката очакваше близнаци, само че единствено едно от децата се роди живо. През лятото другото бебе влезе в болница с проблеми, което принуди Роналдо да пропусне лятната предсезонна подготовка.

Опитите на сътрудника му Хорхе Мендеш да го продаде на различен тим, който да играе в Шампионската лига, претърпяха неуспех, като се оказа, че сега нито един от европейските грандове няма предпочитание да вземе в състава си 37-годишен нападател с голяма заплата и съществени искания, та в случай че ще и той да се споделя Кристиано Роналдо. В един миг се появи информация, че играчът даже е посещавал психиатър - известният с политическите си позиции доктор Джорджан Питърсън, съгласно който Кристиано страда от меланхолия.

Нещо, което несъмнено се отрази на играта на португалеца, който от началото на настоящия сезон за " Юнайтед " вкара 3 гола и даде 2 асистенции при общо 16 мача - резултат, който е извънредно слаб за стандартите на този футболист. Или на който и да е добър нападател сега. Така, малко преди началото на Световното състезание в Катар, Роналдо реши да направи и най-спорния си ход досега, който на процедура го вкара и в защитата селекция на лицата с най-големи провали през 2022 година Интервюто на футболиста с английския публицист Пиърс Морган провокира големи реакции в света на футбола. Там Кристиано упрекна клуба в липса на поддръжка в сложния за него миг, приказва за незаинтересоваността на притежателите, неприятното положение въз основата на " Юнайтед ", както и за доста други неща. Черешката на тортата обаче е моментът, в който съобщи, че не почита настоящия управител на Червените дяволи Ерик Тен Хаг.

Подобно изявление е изцяло немислимо за който и да е състезател в огромен тим, а изявленията са просене на дисциплинарно наказване. Това, което съумя да реализира Роналдо, обаче беше да си навлече гнева на доста от почитателите.Така той отиде на Световното в Катар с разтрогнат контракт с " Манчестър Юнайтед ", а вниманието към него беше концентрирано повече към свадите, в сравнение с към играта му. А тя продължи да страда. За всичките мачове, в които игра, Роналдо означи един гол от дузпа, а единственият мач, в който влезе като запаса, беше този, в който съотборниците му играха най-добре.

Мнозина си направиха елементарния извод - прекомерно постоянно тимовете му - без значение дали " Манчестър Юнайтед ", или португалският народен - играят по-добре и по-силно без Кристиано в състава си, в сравнение с с него. За да пристигна и неизбежния удар от обстоятелството, че главният му съперник за славата на най-хубав футболист на света - Лионел Меси, подвигна международната купа като победител.

Междувременно единственият клуб, който за момента се интересува от португалеца, е от Саудитска Арабия, до момента в който всички европейски клубни величия изричат само почитание, само че никакъв интерес. Това сигурно ще влезе като най-тежката и неприятна година в целия умишлен живот на Кристиано Роналдо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР