2022-2023 ще са години на рекорден ръст при новите инсталации

...
Коментари Харесай

Глобалната енергийна криза ни „събужда“ за термопомпите


2022-2023 ще са години на рекорден растеж при новите съоръжения на термопомпи, чака Международната енергийна организация (снимка: CC0 Public Domain)

На фона на световната енергийна рецесия мнозина търсят дейно решение за отопление, което да не им коства „ цяло положение “. Тенденцията внезапно форсира интереса към термопомпите. Продажбите на термопомпи в международен мащаб ще скочат до рекордни равнища през идващите години, предвижда Международната организация по енергетика в нов специфичен отчет, оповестен в края на 2022 година

Вълшебството на този жанр системи е удивително: те всмукват топлота от околната среда, да вземем за пример от въздуха или от земните глъбини, и я вкарват в обитаемото пространство – дом или офис. Топлината се придвижва от външната среда чрез дълга верига от тръби, цялостни с течност, сходна с тази в охладителните системи на климатиците или хладилниците. Вътре в дома топлината се разпределя посредством радиатори или серпентини, вградени в пода (подово отопление), като може да се подгрява и битова гореща вода.

Термопомпите са свръхефективно и щадящо климата решение, което оказва помощ на потребителите да икономисват пари за отопление. Вярно, нуждаят се от електричество, с цел да работят. Но за всеки киловат електрическа енергия термопомпите обезпечават най-малко 3 киловата топлинна сила. Друга основна изгода е намаляването на зависимостта от горива. Не е за подценяване и комфортът: отоплението е прелестно, безшумно, отмерено, а и не цапа обитаемите пространства.

Бързо възходящ пазар

Пазарът на термопомпи се разраства мощно през последните години. Продажбите в международен мащаб са нарастнали с близо 15% през 2021 година, съгласно МАЕ. Това е двойно повече от междинното за последното десетилетие. Водеща роля има Европейският съюз, където този сегмент е отбелязал растеж от към 35% през 2021 година
още по темата
За продажбите през 2022 година се чака да доближат рекордни равнища в отговор на световната енергийна рецесия, изключително в Европа, където някои страни означават удивителен скок на продажбите. В Германия, да вземем за пример, продажбите са скочили с 53% през 2022 година, по данни от нов отчет на асоциацията на отоплителната промишленост BDH и асоциацията на термопомпените компании BWP.

Годишните продажби на термопомпи в Европейски Съюз могат да набъбнат до 7 милиона до 2030 година – спрямо 2 милиона през 2021 година, съгласно МАЕ. Това сигурно ще се случи, в случай че държавните управления съумеят да вкарат тласъци, посредством които да реализират своите цели за понижаване на излъчванията и възстановяване на енергийна сигурност.

Отоплението на здания съставлява една трета от търсенето на газ в Европейски Съюз през днешния ден. Термопомпите биха могли да понижат това търсене с близо 7 милиарда кубични метра през 2025 година

Нужда от държавна поддръжка

„ Термопомпите са незаменима част от всеки проект за понижаване на излъчванията и потреблението на природен газ и наложителен приоритет в Европейския съюз през днешния ден “, сподели изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол. „ Технологията е изпитана и тествана даже в най-студения климат “. По думите му, държавните управления би трябвало да поддържат навлизането на тази технология в миг като сегашния, когато отоплението на домовете на хората е затруднено поради енергийната рецесия.

Освен топлота термопомпите обезпечават на семействата енергийна самостоятелност
(снимка: CC0 Public Domain)

Основната причина за потребността от държавна помощ е цената на термопомпите. Те нормално костват по-малко през целия си витален цикъл спрямо която и да е друга технология за отопление и имат доста висока успеваемост. Първоначалната инвестиция за внедряването им обаче е огромна. Това прави инсталациите непостижими за доста от семействата.

Необходима е поддръжка посредством държавната политика, с цел да се помогне на потребителите да преодолеят високите първични разноски за термопомпите, акцентира шефът на МАЕ. Финансови тласъци за този жанр технологии към този момент се оферират в над 30 страни, които дружно покриват повече от 70% от търсенето на отопление през днешния ден. Много от тях също по този начин дават спомагателна поддръжка на семейства с ниски приходи, където спестяванията на сила от термопомпа могат да бъдат обилни, вариращи сред 2% и 6% от прихода на семейството.

Освен за семействата, термопомпите могат да обезпечават топлота и за някои промишлени браншове, изключително в хартиената, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Само в Европа са разпознати близо 3000 уреди от въпросните три бранша, където могат да бъдат конфигурирани 15 гигавата термопомпи за подмяна на сегашните котли на природен газ.

Бизнес-възможности

Почти всички огромни и не толкоз огромни производители на битова техника и електроника към този момент вършат стъпки в посока развиване на бизнеса с термопомпи. Показателно е, че даже Гугъл X реши да навлезе в това пространство с дъщерното си сдружение Dandelion, което прави своите първи стъпки в Съединени американски щати. Иновацията в този случай касае сондирането за геотермална топлота.

Вместо скъпи сондажи, Dandelion създава геотермален тип „ лапараоскопска хирургия “ за термопомпи. Това минимизира разноските за първичната апаратура и понижава разстройствата, тъй като за семейството няма да е нужно да разкопае целия си двор и да се бори с „ лунния пейзаж “, който всекидневно остава след изработката на сондажите за термопомпената система.

Недостиг на квалифицирани експерти

Бързото разгръщане на термопомпения бизнес основава и някои провокации. Търсенето на квалифицирани експерти е интензивно, а дефицитът на фрагменти е фрапантен. Във Англия, да вземем за пример, има единствено 3000 квалифицирани топлинни инженери, които могат да конфигурират сходен жанр системи, а оценката на локалната промишленост е, че са нужни към 27 000 души.

Доставката и инсталирането на термопомпи в международен мащаб може да изисква над 1,3 милиона служащи до 2030 година, съгласно МАЕ. Това значи съвсем тройно повече хора, в сравнение с са нужни към днешна дата, и тежък дефицит на квалифицирана работна ръка.

Специалните стратегии за образование и включването на термопомпите в курсовете за водопроводчици и електроинженери биха могли да оказват помощ за понижаване на този тежък недостиг, съгласно енергийната организация.

Инвестиция в бъдещето

Освен топлота, какво друго ни купува термопомпата за парите, които би трябвало да вложим? На първо място това е енергийна самостоятелност – отделяне от болките на непрекъснато растящите цени на горивата, понижаване на зависимостта от междудържавни договорености и световни спорове.

Но наред с това термопомпата е решение с минимални въглеродни излъчвания. Ако се зарежда от „ зелена “ електрическа енергия, такава система е на процедура нулевовъглеродна. А това значи, че инвестицията в термопомпа през днешния ден е инвестиция в живота на нашите деца и внуци на следващия ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР