2020 г. беше необикновена, епидемията удари целия свят. Китай и

...
2020 г. беше необикновена, епидемията удари целия свят. Китай и
Коментари Харесай

Сближаването на ЕС и Китай става все по-трудно

2020 година беше невероятна, епидемията удари целия свят. Китай и Европа се подкрепяха и интензивно се сътрудничиха в битката против епидемията. Китайско-европейските влакове превозиха тонове противоепидемични материали, вносни и износни артикули, които помогнаха доста за живота и възобновяване на производството в най-кризисните моменти от епидемията. Те се трансфораха в „ мост на търговията и живота “ сред двата пазара, се споделя в разбор на Радио Китай.

Тази година също е 45-та годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Китай и Европейски Съюз.

"Двустранните връзки реализираха значим прогрес макар въздействието на епидемията. Практическото съдействие се трансформира в отличителна линия на развиването на двустранните връзки. Китай за пръв път стана най-големият търговски сътрудник на Европейски Съюз. Редица резултати от съдействието през 2020 година потвърждават, че Китай и Европа са значими сили, които се поддържат и дружно поставят старания за общия разцвет ", настояват ръководещите в Пекин.

На думи е по този начин, само че какво се случва в реалност? Китай и Европейски Съюз се надпреварват да реализират комерсиално съглашение в последните дни на годината, само че политическият надзор върху китайските практики във връзка с насилствените условия на труд едвам в този момент стартира.

Преговарящите от Брюксел и Пекин стигнаха до пробив в достъпа до пазарите един на различен, а еврокомисарят по търговията Валис Домбровскис ще се опита да подпише договорката с китайския си сътрудник Лю Хъ. Всеобхватното съглашение за вложения сред Европейски Съюз и Китай дава защитни ограничения за европейските компании, които пренасочват производството към Китай и ще улесни европейските вложения в китайски компании, и назад.

Политици и деятели в целия свят слагат под въпрос дали Европа би трябвало да задълбочава икономическите си връзки с все по-агресивна еднопартийна страна, тъкмо както Китай репресира демократичното придвижване в Хонконг, употребявайки технологии за всеобщо наблюдаване, контролирайки популацията си и арестувайки стотици хиляди членове на уйгурското мюсюлманско малцинство в "лагери за превъзпитаване ".

Много европейски политици притискат Брюксел да избегне икономическо и политическо приравняване с Китай и вместо това приканват Пекин да спре да подценява европейските стандарти за труда и околна среда.

"Политическият сигнал е гибелен. Тази договорка е насмешка за концентрационните лагери и поробването на един народ ", сподели френският евродепутат Рафаел Глюксман.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР