2020 е определяна като една от най-предизвикателните през последните десетилетия

...
2020 е определяна като една от най-предизвикателните през последните десетилетия
Коментари Харесай

3 сценария от научната фантастика, които се случиха в науката

2020 е определяна като една от най-предизвикателните през последните десетилетия за човечество. И въпреки множеството хора да желаят тя да бъде скоро забравена, в света на науката се случиха редица открития, които по подигравка на ориста, са извънредно значими и носят напредък в световен проект.
Редактиране на човешкия геном
Генетичната ножица CRISPR-Cas9, която съставлява способ за смяна на кода на живота, беше удостоена с Нобелова премия за химия през миналата година. Това изобретение безусловно разрешава от нашето ДНК да бъдат „ изрязвани ” частите, които носят заболявания за нас в някакъв стадий от живота. Сред болесттите, които учените ни дават обещание, че методът ще ликвидира, са генетични разновидности, мускулна дистрофия и даже някои типове рак. Звучи като научна фантастика, само че откритието и направено и даже към този момент се се наблюдават първите случаи, при които на хора се „ изрязват неприятните ” гени.

“Скоростта, с която Crispr се развива е в действителност впечатляваща ”, казва американската биохимичка Дженидър Даудна. 



Дженидър Даудна

Когато тя и Еманюел Шарпентие стартират да изследват имунната система на бактериите Streptococcus, една от концепциите им е да разработят нов тип антибиотик. Вместо това обаче те откриват молекулен инструмент, който може да бъде употребен, с цел да отреже точно генетичен материал, което дава опция елементарно да се промени „ кода на живота ”.



Еманюел Шарпентие

Както всяка мощна технология, тази генетична ножица би трябвало да бъде контролирана, защото човечеството постоянно би могло да бъде съблазнено да я ползва неетично. Едно от опасенията е, че в бъдеще бебетата ще бъдат правени „ по дизайн ” и родителите ще могат да избират по какъв начин да наподобяват. Изследователите дават обещание, че това няма да бъде позволено.  

И още научни открития...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР