2020-а година е една от върховите по отношение на разходите

...
2020-а година е една от върховите по отношение на разходите
Коментари Харесай

2020-а е била върхова по отношение на разходите за IT в държавната администрация

" 2020-а година е една от върховите във връзка с разноските за осведомителни технологии в държавната администрация и в фирмите, които разпореждат публични поръчки ". Това заяви пред БНР Любомир Стойчев от самостоятелната агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., които направиха разбор на публичните поръчки в IT бранша в страната.

" Парите са задоволително, даже в някои посоки са повече, главният проблем е за какво и по какъв начин. Това, което се вижда повече от 20 години като метод на харчене на пари и като парадигма за правене на електронно ръководство в страната, е извънредно неработещо. Няма никаква методичност и поредност, няма визия за бъдещето на страната във връзка с развиването на осведомителните технологии на държавно равнище, във връзка с връзките ".

Стойчев разяснява, че при прекосяване към отдалечена форма на образование в пандемичните месеци на 2020-а и 2021-ва година се е видяло, че Министерството на образованието сее оказало софтуерно импровизирано:

" Резултатът от това, че е импровизирано, остави голямо количество възпитаници, може би към 1/4 вън от знанието ".

Според него концепцията за таблети за учителите и учениците, показана като приоритет за бъдещо ръководство на партия " ИТН ", е незадоволителна, тъй като това е единствено хардуерът:

" Представете си за всеки клас по всички предмети учебниците би трябвало да бъдат цифровизирани, като прибавите и дилемите след уроците, тестванията по-късно. И всичко това би трябвало да се случи в 3000 учебни заведения на територията на страната, може би с над 5000 учители, които би трябвало да бъдат подготвени. Освен таблети, би трябвало да има и хардуер за визуализация ".   

Любомир Стойчев показа наблюденията си, че България изостава концептуално, до като светът се развива в облачните услуги, ние гледаме " машините ".  

Интервюто на Диана Янкулова с Любомир Стойчев в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР