2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред

...
2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред
Коментари Харесай

Министерство на туризма готви дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператорите

2019 година е сложна и изпълнена с доста провокации пред туризма, само че постигнатите досега резултати са доста положителни даже по отношение на миналогодишните исторически върхове. От януари до септември задграничните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът по отношение на същия интервал на 2018 година е едвам 0,8%. По данни на Българска народна банка за интервала януари-август 2019 година приходите от интернационален туризъм възлизат на над 2,8 милиарда евро, като спадът е 0,3%. Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с най-малко 10 кревати в страната през интервала от юни до септември 2019 година приходите от нощувки са с растеж от 4,5 на 100 в съпоставяне със същия период на 2018 година

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на съвещание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец, в което участваха представители на институциите, бизнеса, локалната власт и наблюдаващи. То бе свикано, с цел да бъдат разисквани значими за бранша тематики след банкрута на английския туроператор „ Томас Кук “ през септември.

Министърът напомни отрицателната акция при започване на годината, която предвещаваше срив на летния сезон, само че обстоятелствата приказват противоположното. Секторът има потребност от успокоение, с цел да осъществя оптимални резултати, означи тя. В същото време при проведените туроператори, и най към този момент в националните курорти, се регистрира спад сред 10 и 18 % и знаейки това, направихме стъпки за поощряване на проведения туризъм, обърна внимание министър Ангелкова.

Тя благодари на премиера Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на държавното управление, което издигна в приоритет туристическия бранш. В резултат бе обявена поддръжка от 15 млн. лева за проведения туризъм през рекламата и маркетинга към съществени генериращи пазари. Фокус са Германия, Англия, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата планува финансова поддръжка при потвърден позитивен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, т.е. платили са всички налози, безапелационна бе министър Ангелкова. Тя акцентира, че механизмът пилотно ще се ползва за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже положителни резултати, ще бъде включена в 5-годишен интервал с спомагателен запас.

Министър Ангелкова изрече благодарност към сектора и институциите за мобилизацията и изрази вяра с общи старания на всички тези резултати да бъдат реализирани и идната година, което ще е още веднъж съществено предизвикателство. Тя сложи акцент върху продължаващите срещи с огромни туроператори и представители на задгранични институции, с цел да може да се приготви добър летен сезон през 2020 и 2021 година, като бъдат пренасочени към други компании поръчките за настаняване и седалките в полетите към България след банкрута на „ Томас Кук “.

Министър Ангелкова разясни, че българското законодателство планува застраховка, която касае единствено крайния консуматор. Допълнителни застраховки не са наложителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни връзки. Всички вреди за туристите след банкрута на „ Томас Кук “ са покрити, съобщи още тя. Що се отнася до доставчиците, те би трябвало да се конституират като кредитори съгласно съответното законодателство. Колегите са по отношение на Германия, немското Министерство на стопанската система и застрахователите и за това браншът бе навреме осведомен, сподели още министърът.

В момента е значима застраховката „ Отговорност на туроператора “. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хиляди лева и единствено 18 са с над 1,4 млн. лева, заяви министърът. Тя илюстрира с образеца, че туроператор с 25 хиляди лева покритие и пакет от 600 лева на екскурзиант може да удовлетвори претенциите едвам на 41 индивида, което е извънредно незадоволително. Вдигането на равнищата на застрахователните предели за туроператори е спор и в Германия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР