200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ,

...
200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ,
Коментари Харесай

Цените на газа в кривото огледало на политиката

200 лв. за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лв. е пределната цена, над която би трябвало да се търси отплата за бизнеса. Това е, в случай че се реактивира договорът с " Газпром износ ". Няма по какъв начин да получиш по-добра цена от тази по дълготраен контракт. Тази теза, изречена преди седмица от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев бе употребена като мотив от служебния кабинет за заключението, че България да се моли на " Газпром износ " да възвърне доставката за България.

Представители на други бизнес организации не поддържаха безусловно тези калкулации, само че също настояха за сигурни доставки, за каквито считат тези по настоящия де юре съветски контракт, и за допустима цена.

Други представители на бизнеса обаче считат, че нито цитираната стойност за съветския газ е реалистична, нито би трябвало да се заплаща такава висока политическа цена от България като се подчини на изискванията. Смятат, че бизнесът самичък би трябвало да откри своите други възможности.

През уикенда, че всичките му стъпки за възобновяване на разговора с Москва са точно за забавените количества.

Договорът за съветския газ

Клаузите в изтичащия в края на годината дълготраен контракт с " Газпром износ " не са обществени с дребни изключения. През есента на 2018 година бе публично оповестено от " Булгаргаз ", че договорът е претърпял промени. Те се дължат на напъните на Европейската комисия (ЕК) да изиска доставките на съветски газ в Европа да са по цени, кореспондиращи с пазарните. С приемането на изискванията на Европейска комисия бе прекъснато и антитръстовото следствие против " Газпром ", чието дъщерно сдружение е " Газпром износ ". Срещу това съветският колос се съгласи да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания във връзка с препродажбата на газ през границите им. Освен това съветската страна разреши потоците газ да текат към и от елементи на Централна и Източна Европа, които тогава бяха към момента изолирани от другите страни членки заради липса на междусистемни връзки, измежду които и България. На трето място подсигурява, че цената на газа за България, Естония, Латвия, Литва и Полша отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ.

Тъкмо с този анекс се вкара обвързването на цената на съветския газ с пазарната в Европа, което към оня миг докара до поевтиняване на суровината за България. Вече се трансформира в общопризнат факт, че във формулата за образуване на цената 70% тежест има пазарната цена на газовия хъб в Нидерландия TTF, а 30% - микс от петролни деривати.

Митът за евтиния съветски газ

Тезата, че в случай че в този момент България продължаваше да получава газа по контракта с съветската компания - към 3 милиарда куб. м годишно, то той щеше да е съвсем на половина по-евтин от тази на пазара, настойчиво се стартира най-много от Васил Велев, който оглавява АИКБ.

В отговор на въпрос от " Дневник " на каква база е калкулацията му, че съветският газ в този момент би коствал 200 лв., той показа причини, измежду които и това, че цените в Сърбия и Турция са към и под 100 лв. за мегаватачас. Попита риторично не е ли необичайно по средата на тръбата, т.е. в България, цената да е 300 лева Отбеляза, че в случай че не бе въведена упоменатата към този момент формула, то и в този момент съветският газ е щял да бъде на цените отпреди нея. От обясненията му в отговор на въпросите на " Дневник " се схваща, че цената от 200 лева и надолу е мечтана, а не фактическа, защото тя допуска България по някакъв метод освен да възвърне доставките на съветски газ по настоящия контракт, само че и да промени съотношението във формулата от 70:30 най-малко на 50:50.

" Възобновяване, по изискванията на контракта от началото на 2019 година и при съвместен отвод от искания във връзка прекъсването на доставките през април. Но дори и да не се реализира този резултат, дори и при частична смяна в съотношението " цена на петролни деривати: спот цена " (например 50:50), при понижаване на потреблението, реализирано и с търгове за отвод от ползване, може да бъде реализирана цена под 200 лв. на микса, дори и при TTF 600 лв. за мегаватчас ", изяснява Велев.

Ако се огледа на настоящата и записана в анекс към контракта формула обаче и се види пазарната цена на най-големия газов хъб в Европа в Холандия TTF, то цената там през последните дни надмина 300 евро за мегавачас. Средната за август пък е 214 евро. Това значи, че без даже да се прибавя петролната съставния елемент във формулата, цената на съветския газ за октомври би била близо 149 евро за мегаватчас.

Ако в този момент получавахме към момента газ по контракта, цената щеше да е 200, само че не лв., а евро, разяснява пред " Дневник " предприемачът Пламен Бобоков. Заедно с брат си Атанас те ръководят компанията за масла " Приста ойл " и завода за акумулатори " Монбат ". " Отделен е въпросът каква политическа цена ще се заплати за това и дали си коства да я платим. Това е излишно и би било изменничество по отношение на нашите сътрудници в Европейски Съюз и НАТО ", добавя той. Междувременно преди дни, че заплащането в рубли е нарушаване на глобите против Русия.

Двамата с брат му Атанас сега работят по проект, при който ще заменят метана с пропан-бутан. (За този проект, както и за стъпките на други компании да намерятсами излаз от рецесията четете в идващите дни).

Според него политизирането на тематиката няма да донесе нищо положително на България.

Няма никакъв смисъл в този спор дали България да договаря отново с „ Газпром износ “, тъй като формулата в контракта е такава, че не може да ни докара на ниска цена газ.

Пред Българска национална телевизия икономистът Мартин Владимиров разгласи, че сега газът по контракта с " Газпром " е с 16 евро по-скъп на мегаватчас от офертата, препоръчана ни от американската компания Cheniere. Причината е, че основата на цената се образува на база американската борса " Хенри хъб ", а там няма подобен огромен напредък и промени в цените, както на холандския хъб TTF.

Според енергийния специалист Васко Начев, представен от " Нова телевизия " цената на съветския газ е над 400 лева за мегаватчас, в случай че към момента България го получаваше. Изчисленията му са още веднъж по оповестената формула като употребява и съответните пазарни цени на суровината.

" Със сигурност цената, която сме имали преди, няма да е същата, тъй като към този момент има и медиатори за превалутиране в рубли. С тях може да се стигне и до цена от 450 лв. ", проучва икономистът Евгений Кънев пред Българска национална телевизия. " В момента " Булгаргаз " продава на 300 лв.. Ако ще търгуваме с " Газпром ", би трябвало да се вдигне цената, с цел да не търпи загуби " Булгаргаз ", уточни той.

Не бих могъл да разясня калкулация без да съм осведомен какви данни са употребявани в нея. Но заради обстоятелството, че цената на въпросната доставка се образува най-вече от котировките на европейските тържища, които към този момент доближават стойности над 600 лв. на мегаватчас, цена близка до 200 лв. на мегаватчас е по-скоро невъзможна, разяснява в отговор на въпрос на " Дневник " Камен Ивчев, изп. шеф на " МЕТ Енерджи Трейдинг България ". Търговецът по негови данни държи към 10% от пазара в България.

Допълва, че в сегашната политически и стопански нестабилна обстановка всяка опция за доставка на газ би трябвало все по-внимателно да се прави оценка от позиция на сигурността. Всяка несигурна доставка с на пръв взор преференциална цена, може да докара до непоносими вреди за промишлеността, предизвести той.

Очаквайте - какви са другите възможности пред бизнеса и топлофикациите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР