20 национално представителни организации на хора с увреждания напуснаха заседанията

...
20 национално представителни организации на хора с увреждания напуснаха заседанията
Коментари Харесай

Хората с увреждания и лекари от ТЕЛК на бунт срещу патриотарската реформа!

20 национално представителни организации на хора с увреждания напуснаха съвещанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и работните групи, в които вземат участие. Те стартират подготовка за митинги в цялата страна, които ще се проведат при започване на идващия месец.

Според организациите плануваните промени, които плануват здравната експертиза да се раздели на две - ТЕЛК да дава здравни изводи, а комисия към Национален осигурителен институт да прави оценка работоспособността, ще лишават правото на инвалидна пенсия на към 150 000 български жители.Обещание, което бе обещано от патриотарите по време на предизборната им акция, само че е видно,че е подчинено на порочното предписание - " вземаме от слабия, с цел да дадем на който решим "!

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е опълчване на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40 - 45 години и считаме, че това е незаслужено по отношение на тях - да взимат 200 лв. пенсии, само че в това време и хората с увреждания не са отговорни за това, което се е случило в живота им ", разяснява пред БНР Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

„ Притесняваме се, че внезапно всички ще станем идеално работоспособни. Хората с увреждания са работоспособни, само че при тях има нужда от поддръжка, от условия, с цел да могат те да правят този труд, за който са приключили обучение, преквалифицирани са, открито е работно място, само че просто ние постоянно слагаме каруцата пред коня.

Правим хората работоспособни, само че не сме обезпечили работни места. Пенсията не се дава, тъй като този човек има някакво право. Тя му се дава, тъй като компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има извънредно по-големи разноски от всички останали “, сподели още тя.

Лекарите от ТЕЛК също са подготвени да се включат в митинг поради подготвяната промяна в региона на здравната експертиза.
„ Ако тази идея бъде призната, в митинга ще се включат и лекарите от ТЕЛК”, сподели доктор Боряна Холевич, ръководител на сдружението им в София и добави, че е неправилно при оценка на работоспособността да се прави оценка единствено едно от болесттите на индивида.

“Смятам, че това е меко казано безумство. Ами в случай че индивида е с един тежък инсулинозависим диабет с всичките затруднения на диабета и в същото време е раково болен. На кое заболяване да получи % и подкрепа”, разяснява тя.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР