20 на сто от компаниите са въвели ограничения за ползване

...
20 на сто от компаниите са въвели ограничения за ползване
Коментари Харесай

Половината от фирмите изпускат поръчки заради летните отпуски

20 на 100 от фирмите са въвели ограничавания за прилагане на почивката от страна на чиновниците

Половината от компаниите у нас пропущат поръчки по време на летния сезон, защото по-голяма част от чиновниците им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Това демонстрира изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено за " Монитор ". Допитването до бизнеса е на тематика " отпуски и работен режим през летния интервал ", като се оказва, че половината интервюирани изпитват компликации в месеците юни и юли поради напора от отпускари. 26 на 100 от мениджърите се оплакват, че поради болнични и липса на фрагменти фирмите им пропущат да осъществят по-добри резултати. Други 25 на 100 от компаниите също регистрират, че почивките се отразяват не доста добре на бизнеса им, само че рядко са пропущали поръчки. Въпреки че графиците за отпуските към този момент не са наложителни, 44 на 100 от компаниите ги изготвят и възнамеряват отпуските по отношение на поръчките. Това значи, че компаниите имат добра вътрешна организация, само че и натоварват останалата част от екипа, която замества. Графиците за отпуските явно играят значима роля в по-големи предприятия с повече личен състав и по-големи размери артикули или услуги, регистрират от БТПП. Близо 20 на 100 от интервюираните работодатели пък са въвели ограничавания в използването на летните отпуски - примерно брой дни, до който може да е почивката.

Колко време ни е належащо, с цел да разтоварим след една тежка работна година? 30 дни без работа, без ранно ставане, без бързане към офиса и без нерви. На море, на планина, даже у дома, само че надалеч от служебния телефон и преносимия компютър. Едва ли има естествен човек, който да не изиска това с две ръце. " Би било добре, само че няма по какъв начин да стане ", безапелационни са, да вземем за пример, в строителния бранш. Там се почива главно зимата, само че и тогава е единствено за няколко дни. Повече от 20 дни, взети едновременно като летен отпуск, са необичайност за бизнеса - едвам при 4% от интервюираните компании има такава процедура. Това главно са компании, ангажирани в областта на образованието и някои производства, работещи ишлеме, като произвеждане на текстил и облекло, произвеждане на перилни препарати, електрически уреди, където всекидневно цялата компания излиза едновременно в отпуск и се прекъсва активността на избран интервал. Фирми, които затварят за избран интервал, по-скоро са необичайност.

Обичайно в летния сезон от 5 до 10 дни взимат преобладаващата част от заетите (при 68% от интервюираните работодатели) и това е изцяло обяснимо. От една страна е задоволително време за отмора, а от друга и интервал, в който неналичието на човек от личния състав няма да затрудни активността на компанията. Тези чиновници, които взимат до 5 дни отпуск, вършат най-малко няколко пъти излизане в годишна отмора. Но това, от една страна, води до ненапълно възобновяване на чиновниците, а от друга се накъсва работният развой. Почивка от 2-3 дни не е отмора, демонстрират и изследванията. Според синдикалисти, диетолози и откриватели, с цел да отпадне напрежение би трябвало най-малко една седмица човек да се отпусне, до момента в който изчезне напрежението - психическо и физическо.

От бизнеса регистрират, че въпросът с контрола върху взетите болнични се нуждае от усилване и по отношение на подозрения за взет болничен след отпуската като метод за удължение на почивката. Масовият случай на издавани болнични листове е за три дни, компенсацията за които е за сметка на работодателя. Мярката беше призната преди години като краткотрайна мярка, само че остана непрекъсната. Според ръководителя на БТПП Цветан Симеонов контролът за верността на болничните листове може да се реализира единствено от квалифицирани медицински експерти, с каквито работодателят по предписание не разполага. Поради това следва да се анулира правилото, че компенсацията за първите три дни болнични е за сметка на работодателя. Ако това предписание остане, следва да се нормира метод на надзор за верността на болничните листове от квалифицирани медицински експерти с присъединяване на работодателя, считат от бизнес организацията.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР