2 януари 1903 г. е толкова назад във времето, трябват

...
2 януари 1903 г. е толкова назад във времето, трябват
Коментари Харесай

Най-възрастният човек в света е жена и вече е на 118 години

2 януари 1903 година е толкоз обратно във времето, трябват ни исторически знания, с цел да си представим какъв е бил животът по това време. Има една жена обаче, която е родена на тази дата и няма потребност от учебници, с цел да опише Втората международна война, както и Първата. 

Това е японката Кане Танака, най-възрастният човек, регистриран сега в света. Днес тя отбелязва своя 118-и рожден ден. На нейно име има записани два върха – за най-възрастна жена и най-възрастен човек на планетата. 

Заради епидемията с Covid-19 Танака рядко се среща със своите родственици и по тази причина през днешния ден тя бе поздравена за рождения си ден с ария, изпълнена от чиновниците в приюта за възрастни хора, в който е настанена.

Кане Танака има 5 деца – четири биологични и едно осиновено. От тях се радва на 5 внуци и 8 правнуци.

През живота си е съумяла да пребори редица болести, в това число рак на панкреаса и рак на дебелото черво. Едно от заниманията и е математиката. Обяснява тайната на дълголетието си със сън, вяра, добра храна, упражняване на математика и решение на логичен задания.



Кане е вдовица от 1993 година, когато брачният партньор й почива на 90-годишна възраст. Когато тя навършва 103 години се изправя пред диагнозата рак на дебелото черво, а 4 години по-късно, откакто го преодолява, синът й и брачната половинка му написват книга, отдадена на живота на Кане Танака със заглавие " В добри и неприятни времена, на 107 години ".

По данни на Книгата за върховете на Гинес абсолютният връх за дълготрайност на живота се държи от друга жена – французойката Жана Калман. В деня на гибелта си през август 1997 година тя е била на 122 години и 164 дни.

През есента на предходната години японските управляващи оповестиха, че броят на столетниците в страната за пръв път надвишава 80 000. Преобладаващата част от тях – 88 % – са дами.

 
Първата японска фотожурналистка продължава да снима и на 105 години
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР