2 млрд. евро за киберсигурност ще отдели Европейският съюз в

...
2 млрд. евро за киберсигурност ще отдели Европейският съюз в
Коментари Харесай

Мария Габриел: ЕС отделя ​2 млрд. евро за киберсигурност

2 милиарда евро за киберсигурност ще отдели Европейският съюз в идващия си бюджет. Българските компании ще могат да аплайват без ограничаване за средствата. Това разгласи българският еврокомисар Мария Габриел на конференция, отдадена на проблемите на цифровата сигурност.

 © БГНЕС
Европейският парламент поддържа общ бюджет от 9 милиарда евро за развиване на цифровите технологии под формата на специфична стратегия препоръчана от българския еврокомисар.

Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата стопанска система: В рамките на тази стратегия има 2 милиарда евро планувани за киберсигурност. Днес повече от всеки път Европа има потребност да влага в киберсигурността, освен, с цел да отбрани персоналните данни на хората, само че и да защитим сериозната си инфраструктура - енергетика, превоз, опазване на здравето.
За разлика от класическите оперативни стратегии - при тази - средствата няма да се разпределят през страните членки, а фирмите непосредствено ще могат да аплайват за тях.

Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата стопанска система: Предлагаме основаването на нов европейски център за киберсигурност, този център ще има точно това за задача - да ръководи средствата 2 милиарда евро в програмата цифрова Европа. Отделно страната ни е и измежду претендентите за основаване на киберхъб.
Най-голямото предизвикателство пред Европейския съюз, за което би трябвало да се отделят от ден на ден пари, остава основаването и запазването на експерти по киберсигурност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР