199 са взетите от Хамас заложници - това стана ясно

...
199 са взетите от Хамас заложници - това стана ясно
Коментари Харесай

От 9-месечно бебе до цели семейства - 199 са пленените от Хамас заложници

199 са взетите от Хамас заложници - това стана ясно на десетия ден след нахлуването на палестинската формация в Израел. Над 100 от тях бяха отвлечени по време на музикалния фестивал " Нова " в пустинята Негев, покрай границата с Газа.

В плен на " Хамас " са и поданици на пограничните кибуци, които бяха атакувани в ранните часове на 7 октомври. Сред заложниците има доста деца, в това число бебе на 9 месеца и 3-годишното му братче, цели фамилии, а също и възрастни хора - част от тях трудноподвижни и на животоподдържащи лекарства. Представяме ви историите на дребна част от тях.

Молитва за разтуха и за връщането на отвлечените. Снимка, възраст и последното известно местоположение на всеки един от 199-те попаднали в плен на Хамас хора - по този начин наподобява интернет страницата " отвлечените от Израел ".



Ифат към този момент 10 дни е в очакване на вести за ориста на своето семейство.

" Всичко стартира в събота заран. Около 9:00 се пробвах да се свържа с братовчедка ми, само че никой не отговори - нито тя, нито вуйна и чичо. Когато по-късно военните доближиха техния кибуц, шестима души от моето семейство не бяха открити ", изясни Ифат Заилер, вуйна на отвлечените Кфир и Ариел.



Сред отвлечените са 9-месечният Кфар и 3-годишното му братче Ариел. За Хамас няма нищо свято, споделя Ифа.



" С братовчедка ми родихме съвсем едновременно, аз имам бебе на 7 месеца. Всеки ден си пишехме, с цел да си споделяме сложните, само че и радостните моменти на майчинството. Сега не спирам да мисля за Кфир - дали е сит, дали са го повили, дали е добре. Искам да затворя очи, а когато ги отворя, да се окаже, че всичко това е било просто призрачен сън ", разяснява Ифат Заилер, вуйна на отвлечените Кфир и Ариел.



18-годишната Лири Елбаг неотдавна влезнала в армията. Обучавали я да патрулира по границата с Газа. От деня на офанзивата на Хамас, фамилията ѝ няма връзка с нея. Лъч вяра, че е към момента жива им дава видео, публикувано от палестинската формация, на което момичето е качено в ремаркето на камион дружно с други отвлечени израелци.

" Всяко семейство има своята история. Молим се всички деца, дами, мъже, бойците - всички да се върнат вкъщи. След това ръководещите да вършат каквото преценяват. Политиката не ни интересува. Аз съм майка и желая още веднъж да видя щерка си ", безапелационна е Шиир Елбаг, майка на отвлечената Лири Елбаг.



" Ще върнем вашите близки " - това даде обещание израелският министър председател Нетаняху на роднините на част от похитените. Властите в Тел Авив са безапелационни, че ударите против Газа няма да спрат, до момента в който заложниците не бъдат върнати.

Оръжията не заглъхват: Израел се готви да нападна Газа по суша, въздух и вода.

" Информирали сме фамилиите на всички 199 заложници, които да отведени в Газа. Въпросът за тяхното освобождение е най-големия приторитет на държавното управление. Работата по връщането им не стопира нито за момент ", сподели Даниел Хагари, представител на израелската войска.

Голяма част от отвлечените са възрастни хора - сред 70 и 80 годишни, някои от тях не могат да оцелеят без медикаментите си. 67-годишната Нехар Нета и фамилията ѝ от години живеят в Калифорния. В деня на нападението била в израелския си дом. Седяла на верандата и говорела по телефона с децата си. Последното нещо, което синът ѝ Нахар чул, били писъците на майка му.

" Майка ми владее малко арабски, тъй като 20 години работи като здравна сестра. Надявам се да е съумяла някак да успокои терористите. Може и да звучи неуместно, само че за нас оптимистичният сюжет, е тя да е отвлечена и жива, а не да лежи мъртва някъде по улиците на кибуца, в който сме родени, показва още ".



Кадрите с 20-годишната Ноа Аргамани, която беше отвлечена по време на музикалния фестивал " Нова " обиколиха света. Момичето било там с приятеля си, само че бойци от " Хамас " я качват на мотор и я водят към Газа. Във видеото се чува по какъв начин Ноа споделя " не ме убивайте ".



" Дори не ми се мисли през какво ли минава тя сега. Да си обградена от тези терористи някъде там - в Газа, да се надяваш някой да пристигна и да те избави ", споделя Амит Парпария, другар на отвлечената Ноа Аргамани.

IT експерти и доброволци в Тел Авив денонощно преглеждат видеа, публикувани от " Хамас ". С помощта на изкуствен интелект търсят в фрагментите съвпадане с лицата на тези, които са в неопределеност. От палестинската формация всекидневно популяризират нови пропагандни видеа - на едни демонстрират по какъв начин видимо поставят грижа за бебета, на други - че заложниците са в положително здраве. Други, обаче, оповестени в профилите в обществените мрежи на техните жертви, разкриват момента на тяхното похищение или гибел.



Продължават дейните дипломатически старания. Властите в Тел Авив са безапелационни, че до момента в който не бъдат освободени похитените израелци, ударите против Ивицата Газа няма да спрат. Близки на отвлечените упорстват час по-скоро техните родственици да бъдат върнати.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР