19 октомври, минути преди 9 часа. Пред централния вход на

...
19 октомври, минути преди 9 часа. Пред централния вход на
Коментари Харесай

Върхът на унижението: Митрофанова - почетен гост на откриването на парламента

19 октомври, минути преди 9 часа. Пред централния вход на Народното събрание стопира лимузина " Мерцедес " с номер С6800. Нейно превъзходителство е посрещната от чиновник от протокола. Тя е почетен посетител на откриването на 48-ото Народно заседание на Република България - оповестена от Кремъл за вражеска страна. Полицаи и жандармеристи я пазят от протестиращи с постери " Чемодан, вокзал, Москва " и възгласи " Тук не е Москва ".

Това ще се случи след няколко дни, написа в коментар за " Дойче веле " Веселин Стойнев.

По традиция посланиците и краткотрайно ръководещите дипломатическите задачи у нас се канят на първото съвещание на всеки нов парламент. Сред 67-те посетители е и посланичката на Руската федерация. Пратеникът на страната, по отношение на която предходният 47-и парламент, още в първия ден от войната против Украйна, съобщи в декларация, че: " изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна ". Документът беше подсилен и даже официално импортиран от ГЕРБ, единствено Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха срещу, най-малко що се отнася до глобите против Русия.

Във вторник, седем месеца и половина след началото на войната и ден след терористичните ракетни удари на Русия по украински градове, представители на партиите от новия 48-и парламент разискаха организацията към откриването му. Пак същите две партии - " Възраждане " и Българска социалистическа партия - отхвърлиха позицията на " Демократична България ", подкрепена от представителите на " Продължаваме промяната ", че Митрофанова не би трябвало да е измежду формалните посетители. А представителите на евроатлантическите ГЕРБ и Движение за права и свободи замълчаха. Когато по-късно новината завладя осведомителните канали, ГЕРБ побързаха да се наредят измежду съперниците на посланика на Путин. 

Ама нали ГЕРБ още от началото на войната са сложили в централата си флага на Украйна, както разгласи Бойко Борисов на конференцията си след изборите? За него знаците са брошки - до момента в който обикаляше по църкви и манастири преди и след вота, кръстеше се и целуваше владишки ръце, не сваляше от ръката си езическия червен конец срещу уроки - да си има за всеки случай и различен залог.

Тъкмо пловдивският кмет на ГЕРБ Здравко Димитров пък предложения за формален посетител на тържествата за Съединението на 6 септември госпожа Митрофанова - за честването на величавото национално събитие, осъществено срещу волята и макар саботажа на Русия. Не, това не е единствено народняшка семиотика за пред  " началниците " на земята и на небето, това са рефлекси на поданичеството и келепира. Дори няма потребност да изброяваме всичко - от подареното кученце на Путин до " Турски поток ", издигнат за Кремъл с 3 милиарда на българския поданик. 

Гущерът може да си откъсне самичък опашката, когато е в смъртна заплаха. И обявилите евроатлантизъм на думи партии евентуално могат, стига да осъзнаят, че ги грози такава. Като опитни политически животни, ГЕРБ и Движение за права и свободи са развили мощни инстинкти за повратливост. Но към този момент е време разделно и не могат да са хем на припек, хем да се киснат във водата. 

Митрофанова в Народното събрание е връх на националното оскърбление

Няма по какъв начин, когато незаконният режим на Путин избива с ракети цивилни украинци, когато е повел нацистка завоевателна война и заплашва с нуклеарно оръжие целия свят, да продължаваш да се озърташ и да отстъпваш с мудни крачки.

Путин показва имперско пренебрежение към България - освен ни спря нелегално газа, само че макар сервилността на служебния кабинет отхвърли да го пусне. Вместо това той пусна " българска диря " за гърмежа на Керченския мост. Не единствено че неговият дипломат не е изпъден, както направиха с кремълските посланици други европейски страни, а е и върхът на националното оскърбление Митрофанова въобще да престъпва прага на висшия орган на държавната власт и да тъпче българския суверенитет. 

ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало незабавно да скъсат кремълските си кончета и опашки, преди въобще да отворят уста за каквото и да било евроатлантическо държавно управление. Твърдото заставане против Кремъл е единствено началото. Пречистването изисква още да изискат оставката на Иван Гешев и да се съгласят на следствие на най-крупните измами. И да гласоподават безкористно за правосъдни промени, които да подсигуряват правова страна. Всичко друго е снишаване под заплаща на войната, до момента в който тя " от единствено себе си " ни отмине. Когато отмине, ще ги замине.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР