19 август е обявен за Световен ден на хуманитарната помощ.

...
19 август е обявен за Световен ден на хуманитарната помощ.
Коментари Харесай

ООН: В света има 70 милиона бежанци

19 август е разгласен за Световен ден на филантропичната помощ. По този мотив Върховният комисариат на Организация на обединените нации популяризира отчет, съгласно който бежанците в света доближиха 70 милиона, което е рекорден брой след Втората международна война, заяви БНР.

Хората бягат основно от войни, преследвания и последствия от световното стопляне. Хуманитарната организация " SOS детски селища " заяви, че 12 000 деца са убити или ранени през 2018 година Хиляди деца са били отвлечени и вербувани като деца бойци, стотици хиляди са били тежко травмирани. Най-много убити и ранени деца има в Афганистан, Сирия и Йемен.

В същото време от борда на кораба на филантропичната организация " Оупън армс ", където се намират 107 избавени мигранти, отхвърлиха да се възползват от предлагането на Испания да дебаркират на нейно пристанище. Причината е, че обстановката на кораба е сериозна, те нямат никакво време за губене и петте дни, които ще са им нужни, с цел да доближат до испанското пристанище Алхесирас, покрай Гибралтар, са прекомерно доста и не са решение, оповестиха от Агенция Франс Прес, цитирайки говорителката на " Оупън армс " Лаура Лануса.

Корабът към този момент 17 дни стои закотвен край средиземноморския остров Лампедуза, блокиран поради отхвърли на италианските управляващи да му разрешат да дебаркира на тяхно пристанище.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини е безапелационен и непреклонен в решението си.

Италианският министър на превоза Данило Тонинели предложи на " Оупън армс " да им обезпечи конвой до испанските крайбрежия, като благодари на Мадрид за препоръчаното подпомагане, " въпреки и да е закъсняло прекалено много ". Тонинели, който е член на някогашния съдружен сътрудник на Салвини - Движението " 5 звезди " - упрекна страните членки от Европейския съюз, че са " оставили Италия сама да се оправя с явлението миграция - феномен, който в действителност се отнася до цяла Европа ".

От френска страна в неделя бе оповестено, че те са подготвени да одобряват 40 от мигрантите, намиращи се на борда на кораба, стига да дават отговор на критериите за приемане на леговище.

Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург също оповестиха, че стигне ли корабът на " Оупън армс " до сушата, и те са подготвени да посрещнат пасажерите му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР