18 юни е Световен ден на филателията. На този ден

...
18 юни е Световен ден на филателията. На този ден
Коментари Харесай

Световен ден на филателията



18 юни е Световен ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е учредена Международната организация по филателия.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се назовават филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че елементарно се фалшифицират, само че не всеки разграничава оригинала от фалшификата.

Филателията като колекционерска пристрастеност поражда още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в приложимост на пощенските марки през 1840 година.

Някои създатели считат, че първият филателист се появил още в деня на стартирането на първите в света пощенски марки. Известно е, че на 6 май 1840 година Лондонската адвокатска адвокатска фирма " Оливерсън, Денби и Леви " (Oliverson, Denby and Lavie) изпратили в Шотландия писмо с документи, което било облепено с 10 неразрязани марки от тъй наречените " Черно пени ". През 1992 година на аукцион в Цюрих този плик бил продаден за 690 хиляди франка.

 Най-популярният български куриоз в маркоиздаването – „ Обърнатата кавалерия ”

Първите български пощенски марки са пуснати в послание на  1 май 1879 година .

Темета разяснява Константин Пенков , колекционер филателист и ръководител на Софийското филателно сдружение „ Петко В. Караиванов “.

“За нас филателистите всеки ден е празник. Хората, които се занимават с пощенски марки подхождат празнично към нещата.

Ще може да се забележим с сътрудниците, да заменяем някоя и друга пощенска марка, добита от нашите репортери.

Всеки има репортери по света, те са с разнообразни ползи. Някои събират разнообразни тематики. Ние сортираме подобаващи пощенски марки за тези тематики, когато изпращаме до тях преписка. Облепваме писмата и пощенските колета с тези тематики, които ги интересуват. Те ги получават, могат да ги сложат и да добавят своите сбирки.

Последните марки в моята сбирка са тези, които са последно издадени. Имаше марки за Юрий Гагарин преди броени дни . А другояче сбирката на филателистите не се дефинира по бройките на пощенските марки, по тяхната стойност също не могат да се дефинират, защото елементарните родови филателисти нямат огромни благоприятни условия, по тази причина те подреждат своите сбирки по дадена тема или по някакъв различен аршин. Цената не е определяща, защото известните пощенски марки са единични екземпляри и се продават на търгове. Тях могат да си ги разрешат малко на брой.



Цената


Да се има рядка марка е авторитет, може би като сума прекрачваме към милионите.

Чуйте Константин Пенков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, bgpost.bg

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР