18% смъртност при постъпилите с COVID в болницаПървите десет лечебни

...
18% смъртност при постъпилите с COVID в болницаПървите десет лечебни
Коментари Харесай

Всеки 5-ти приет в болница с Ковид е починал

18% смъртност при постъпилите с Коронавирус в болница

Първите 10 лечебни заведения през 2021 година, които са лекували пациенти с ковид, са държавна благосъстоятелност, във ВМАсмъртността е най-ниска

18.3% е била смъртността измежду приетите в болница пациенти с Коронавирус в лечебните заведения в страната през миналата година. Това демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения “, направен въз основата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

В 215 лечебни заведения у нас през предходната година е имало 155 422 приети в болница пациенти с Коронавирус. О тях 28 379 души са умряли, демонстрират формалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033-ма от пациентите или 10.31% от всички приети в болница с ковид.

В обособените лечебни заведения смъртността варира от 0 до съвсем 38%.

В случая това се дължи най-много на другия тип структури и на техния предмет на активност – в единия случай става дума за интензивно лекуване на пациенти с Коронавирус, а в другия за лекуване на различен вид патология, при което е било намерено и съществуването на зараза с вируса Sars-Cov-2. Разлики в смъртността обаче се следят и при съотносимите лечебни заведения, както по типа им, по този начин и съгласно размера на случаите на Коронавирус. В тези случаи вариациите се дължат, както на положението и тежестта болестта при самите пациенти, по този начин и на протоколите на работа и опциите за лекуване на обособените структури.

Така да вземем за пример измежду първите 20 лечебни заведения за интензивно лекуване, които са поели най-голяма част от пациентите с ковид – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА, МВР-болница и „ Токуда “, а най-голям в „ Пирогов “. В идващите 20 лечебни заведения съгласно размера на признатите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „ Проф. Ив. Киров “ в София – 6%, МБАЛ-Разлог, МБАЛ „ Иван Скендеров “ в Гоце Делчев и „ Софиямед “, а е най-голям в „ Царица Йоанна-ИСУЛ “ – 35,4% и МБАЛ-Добрич – 33,56%. Като цяла най-висока е смъртността в пловдивската „ Централ Онко Хоспитал “ – 37,90%, освен това при единствено под 500 лекувани пациенти. Всичко това повдига още веднъж въпроса за потребността от въвеждане на обединен протокол на работа.

Спрямо 2020 година смъртността в лечебните заведения при COVID-19 се е повишила през предходната година, демонстрират още данните. През 2020 година тя е 11 на 100, до момента в който през 2021 година е над 18%. Една от аргументите е и множеството инфектирани и по-тежките талази, само че пък на фона на ваксини, повече опит на лекарските екипи и най-малко две налични ефикасни медикаменти.

Първите 10 лечебни заведения през 2021 година, които са лекували пациенти с Коронавирус са държавна благосъстоятелност – „ Св. Марина “ – Варна, „ Пирогов “, „ Св. Георги “ – Пловдив, „ Св. Анна “ – София, МБАЛ-Шумен, УМБАЛ-Бургас, „ Канев “ – Русе, „ Проф. Стоян Киркович “ – Стара Загора, „ Д-р Георги Странски “ – Плевен и ВМА.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР