18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г.

...
18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г.
Коментари Харесай

Ново преброяване на населението в България ще има през 2021 г.

18-ото броене на популацията ще бъде извършено през 2021 година и би трябвало да бъде уредено с обособен закон. Това сподели Сергей Цветарски, ръководител на Национален статистически институт по време на среща с медиите.

„ Това е 18-ото ни броене и то ще бъде в осъществяване на нашите задължения според правилник 763 от 2008 година на Екологичен потенциал и на Съвета на Европейски Съюз и по една случайност той е признат навръх 9 юли 2008 година Днес е също 9 юли. Този правилник се отнася особено за преброяването на популацията и жилищния фонд в целия Европейски Съюз. От друга страна изпълняваме уговорките си според Закона за нормативните актове и търсим оптималната бистрота и осведоменост на популацията предвид на реализиране на задачите на това броене “, сподели Цветарски. „ Стартираме напълно в точния момент. Бъдещото броене би трябвало да бъде извършено през 2021 година “, сподели Цветарски и посочи, че датата ще бъде оповестена в допълнение.

„ Изчерпателното броене би трябвало да бъде уредено с обособен закон, според наредбата на член 18 от Закона за статистиката. В тази връзка възложихме на компания с опит, правенето на цялостна предварителна оценка на въздействието на един нов Закон за броене на популацията и жилищния фонд “, сподели още ръководителят на Национален статистически институт, представен от " Фокус ".

Ще предложим три времеви разновидността а за преброяването, само че не желаем да се реализира, когато има избори, сподели Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт.

„ Едната е януари – февруари 2021, втората е май 2021 и третата ноември – декември 2021 година “, сподели Янчева. Тя разясни, че през 2021 година предстоят парламентарни избори напролет и президентски през есента. Предвид обстоятелството, че главните помощници в преброяването са общините и регионалните шефове, които са ангажирани директно с избори, от Национален статистически институт не желаят тъкмо тогава да има и броене. " Достатъчно тежки са като организационна активност и двете неща, с цел да ги смесваме “, сподели още тя.

По думите ѝ януари и февруари популацията е релативно немобилно. „ Май месец ще бъде време след избори, т.е общините към този момент няма да са ангажирани с действия по парламентарните избори, само че пък тогава има доста почивни дни, популацията е много мобилно. Това са минусите през този месец. Ноември-декември е интервала след президентските избори. Тогава пристрастеностите ще са утихнали. Няма да има ангажираност от страна на общините, само че тогава имаме вероятно неприятни метеорологични условия “, сподели още Янчева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР