18.7% инфлация е височка. Страните в еврозоната са с по-висока

...
18.7% инфлация е височка. Страните в еврозоната са с по-висока
Коментари Харесай

Проф. Минасян: За 2 г. от България изтекоха 14.5 млрд. евро

18.7% инфлация е височка. Страните в еврозоната са с по-висока инфлация. След като сме вързани за еврото и не можем да проведем каквато и да вътрешна парична политика, не можем да кажем, че не сме свързани с нея.

Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria икономистът проф. Гарабед Минасян.

Много трагични нотки се чуват в последно време и то от високопоставени персони. Това въздейства отрицателно, тъй като в случай че аз съм производител и чуя, че президентът или министър-председателят споделят, че идват тежки времена, аз ще си направя сметката и авансово ще изчислявам в плановете си идващите тежки времена.

 
Всъщност това не е неповторима обстановка. През 70-те години изживяхме доста тежка енергийна рецесия. В началото на 70-те цената на нефта се увеличи в границите на половин година 4 пъти – от 3 на 12 $. След това към края на 70-те и началото на 80-те стана 35 $.
Усещаме инфлацията по джоба си, само че потреблението не си го редуцираме.

Вътрешна политика за противопоставяне на инфлацията съвсем няма. Повече има опция да се влияе отрицателно, т.е. тя да се повиши по-бързо. Потискане на инфлацията не може да има.

До предходната година бяхме с най-ниско ценово ниво в целия Европейски Съюз. Бяхме под 50% от нивото в еврозоната. Това е ненормално ниско.

Какви ще бъдат приходите към този момент е въпрос на макроикономическо ръководство вътре в страната във връзка с стимулиране на икономическата динамичност и напредък. Едно от най-ефективните противопоставяния на инфлацията е по-активна капиталова политика. А капиталовата динамичност у нас е доста ниска и безусловно незадоволителна. В това отношение държавното управление заслужава сериозен укор.

Към всичко това би трябвало да прибавим, че има доста съществено приключване на български капитали в чужбина. За 2020-2021 година от България са изтекли 14.5 милиарда евро български капитали. Това са пари, които са направени тук и се изнасят в чужбина. За същия интервал притокът на задгранични капитали е 8.5 милиарда Противодействието би могло да бъде основаването на удобен капиталов климат.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР