18,5% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2021 г.,

...
18,5% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2021 г.,
Коментари Харесай

Музикалната индустрия в България с $10,3 млн. приходи

18,5% е световният растеж на музикалния пазар през 2021 година, оповестиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) за България. Данните са от последния годишен отчет на IFPI – Global Music Report за 2021 година и демонстрират седма поредна година на напредък.

 

Общите доходи на промишлеността през миналите 12 месеца са достигнали 25,9 милиарда щатски $. Основен мотор за растежа на приходите през 2021 година още веднъж e стриймингът и най-много неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +21,9%, по отношение на миналата година.

 

Това е донесло на промишлеността 12,3 милиарда щатски $. До края на 2021 година потребителите с платени абонаменти към този момент наброяват 523 милиона. Общите доходи от стрийминг (с абонамент и подсилен от реклами) означават растеж от +24,3% и достигат  сумата от 16.9 милиарда щатски $. Това са 65% от всички доходи на международната музикална промишленост, което прави каузи на стрийминга все по-значителен с всяка минала година (през 2020 година приходите от стрийминг бяха 62,1%).

 

За разлика от пандемичната 2020 година, когато продажбите на физически носители и приходите от групово ръководство на права означиха спад, надлежно с -4,7% и -10,1%, през 2021 година наклонността е положителна. Продажбите на физически носители са се нараснали с +16,1%,  а приходите от ръководство на права с +4%. " У нас също се следи наклонност за напредък на общите доходи всяка година. През 2021 година те са се нараснали с +18,6% по отношение на 2020 година, като промишлеността ни е генерирала 10,3 милиона щатски $ ", разяснява изпълнителният шеф на Българската асоциация на музикалните продуценти Петя Точарова.

 

" Въпреки този растеж обаче, България продължава да изостава в световната ранглиста на музикалните пазари, където сме на 56-то място от общо 70 пазара, които IFPI следи. Факт обаче е, че въпреки и доста леко, започваме да се придвижваме нагоре, като за миналите 12 месеца сме се изкачили с една позиция, от 57-мо на 56-то място ", добавя тя. Българската музикална промишленост не прави изключение от международните трендове и през 2021 година регистрира +24,5% покачване на общите доходи от стрийминг (с абонамент и подсилен от реклами). Най-значително е нарастването на приходите от потреблението на видео стрийминг, подсилен от реклами (+157,5% по отношение на 2020 г.). " С одобряването на лидерската позиция на новите технологии към този момент поддържаме връзка с музиката друго и, като се изключи че я слушаме, свикнахме да я възприемаме и като я гледаме, което обуславя този невиждан растеж при видео стрийминга. Неговият дял от общите цифрови продажби за 2021 година у нас е 22,2% ", разяснява изпълнителният шеф на БАМП.

 

Въпреки спада, който продажбите на физически носители в България претърпяха през 2020 година, през 2021 г.  те регистрират забележителен растеж. Приходите от винили са нарастнали с +63,9%, а от компакт дискове - със +17,9%. С максимален дял при физически продажби към момента са дисковете – близо 65,8% от общия доход, а на второ място са плочите с 31,6% дял. Главният изпълнителен шеф на IFPI, Франсес Муур откри онлайн представянето на отчета в Лондон, изразявайки угриженост за събитията в Украйна и произлизащата от това филантропична рецесия и акцентира, че " дружно с  сътрудниците ни от цялата музикална общественост, IFPI поддържа всички дейности за облекчение на  филантропичната ситуция  на бежанците и приканва за  преустановяване на насилието. "

 

 

Коментирайки Глобалния музикален отчет, Муур продължи: " По целия свят звукозаписните компании са мощно ангажирани на локално равнище, с цел да поддържат музикалната просвета и да способстват за развиването на нововъзникващите музикални екосистеми – посредством мощна поддръжка на локалната музика и основаване на благоприятни условия тя да доближи до световна публика. Колкото повече пазарите се развиват, толкоз повече ще се сплотяват и ще способстват за по-богат, световно взаимосвързан музикален свят. "

 

 

" Днешният музикален пазар е най-конкурентният в историята. Меломаните се любуват на повече музика от всеки път и по толкоз доста разнообразни и нови способи. Това основава големи благоприятни условия за артистите. Тези, които избират да си партнират със звукозаписни компании, вършат това, с цел да се възползват от поддръжката на гъвкави и дружелюбни световни екипи от специалисти, чиято задача е да им оказват помощ да реализират креативен и търговски триумф и да изградят своята дълготрайна кариера.

 

" Тъй както технологиите и онлайн средата не престават да се развиват и уголемяват, по този начин се усилват и креативните благоприятни условия за шерване на музикални прекарвания. От Mетавселената до наличието в компютърните игри, звукозаписните компании влагат в хората и в технологиите, с цел да доставят нови, мощно интерактивни прекарвания – добавяйки нови способи, чрез които артистите да основават връзки със своите почитатели. ”
 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР