17 украински деца, пътуващи с двама възрастни, бягат от войната.

...
17 украински деца, пътуващи с двама възрастни, бягат от войната.
Коментари Харесай

България не знае къде да приюти търсещи спасение украинчета

17 украински деца, пътуващи с двама възрастни, бягат от войната. Чували са гърмежите в Киев, през последно време са били без ток и вода. Групата се е насочила към хотел в Балчик, който от март посреща украински бежанци. Но те няма по какъв начин да нощуват в хотел по държавната стратегия за подкрепяне - би трябвало да е в държавна или общинска база. От хотела звънят в спешния щаб. Питат къде тъкмо да пренасочат рейса. Обратно е препредаден отговор от Министерството на туризма (МТ), че не знаят кои са базите. Възрастните в рейса научават за неуредиците в България, само че отсичат: " За нас няма път обратно! ". Настава неприличен ступор - деца бягат от война в България, а България не знае къде да бъдат настанени.

Тази рискова преживелица, разиграла се в последното денонощие, описа пред " Сега " хотелиерката от Балчик Александра Джафарова. Децата би трябвало да дойдат през днешния ден сутринта. Тя счита да ги настани, тъй като е неприемливо да бъдат оставени на улицата. Но случката е част от други сходни. И демонстрира хаоса, настанал след 31 октомври, когато държавното управление реши да извади украинците от хотелите. Подслонът им към този момент ще бъде в държавни и общински бази. Даден бе интервал за пренасяне - 15 ноември, в границите на който хотелиерите ще продължат да получават финансирането за нощувки и изхранване. Но паралелно всички новпристигнали групи би трябвало да се насочат към базите. " Ново настаняване през интервала от 01 до 15 ноември 2022 година ще се прави единствено в държавни и общински бази от Временната оперативна група към Националния съвет по миграция ", написа на уеб страницата на МТ. Точно по този начин поднесено, изречението даже поражда опасения за санкция, в случай че някой реши да настани самичък хората. 

" Трябва първо да станат ясни базите, в които ще бъдат настанени. И по-късно ще се сътвори нужната организация ", бе представен през вчерашния ден от БНР зам.-областният шеф на Бургас Пламен Янев. И други лица импровизирано споделиха, че не се знае кои тъкмо са базите. Всичко вкупом потвърждава съмненията, че страната разпореди нов заслон за украинците без да знае кой тъкмо е той (или най-малко информацията не е сведена до много от виновните фактори). В кои бази първо, къде след това, по какъв начин, има ли изобщо условия в тях за зимата и така нататък са второстепенни въпроси при базовия безпорядък. Фрапиращо е, че страната го допусна, откакто украинците посрещнаха с съмнение опита за преместване на 31 май и де факто той се провали.

Украинците, настанени в хотели по държавната стратегия сега, са под 16 000. Общата численост е 16 130, в която има и хора в бази от по-рано. 

 

ПРОТЕСТИ

Няколко митинга на украински групи бяха извършени от понеделник насам в Слънчев бряг - хората желаят да останат в хотелите. В Банско бе импортирана петиция със същото гледище. Обезверени, някои избират да се изнесат в други страни. Хотелиерите също желаят програмата бъде удължена.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР