17 години Medical Dent задават стандартите в денталната имплатология в

...
17 години Medical Dent задават стандартите в денталната имплатология в
Коментари Харесай

Д-р Бранимир Кирилов: При имплатологията най-важното е кой ще те оперира

17 години Medical Dent задават стандартите в денталната имплатология в България, отпред на създателя на клиниката доктор Бранимир Кирилов.

Като един от основоположниците на имплантологията в България, през днешния ден зад тила си той има повече от 15 000 сполучливо сложени импланти, а признателните му пациенти са по целия свят. Притежава голям брой оценки, член е на Българския зъболекърски съюз и управлява първия образователен център по имплантология IFZI в България.

- Д-р Кирилов какво е най-важното, което би трябвало да знаят хората за имплантите?

- Най-важното нещо, което човек би трябвало да реши, когато взима решение, че ще се подложи на лекуване с дентали импланти, е избора на този, който ще го оперира. Това е тип оперативна намеса и надлежно този избор е основен. Специалистът, на който гласувате доверие за вашето лекуване, неговите умения и опит са решаващи за крайния резултат и неговата дългосрочност.

- До какви трайни здравословни последствия може да докара дългото нелекувано обеззъбяване?

- Нелекуваното обеззъбяване има директно отношение към нарушената захапка, оттова се повлиява храносмилането, защото недобре сдъвканата храна се отразява на храносмилателния тракт, а от там и на усвояването на храната. Така се повлиява цялостното здравословно положение, което от своя страна води до спад в общия имунитет. Що се отнася до самочувствието като част от психологичното здраве, то неналичието на зъби въздейства мощно на увереността в общуването с околния свят и нарушава опцията за естествен и пълностоен живот.

- Защо имплантите са по-добро решение от мост или протеза при липса на зъби? Могат ли да ги заменят при към този момент съществуващи протези или мостове?

- Имплантите са по-добро решение от мост, защото не се нарушава структурата на прилежащи зъби, т.е. не е нужно изпиляване. Съпоставяйки ги с протеза, преимуществата на имплантите са, че заместват преносимите зъби, които са извънредно неуместни функционално, и нарушават комфорта в общественото другарство.

Що се отнася до съществуващи към този момент мостове и протези, те могат да се заменят сполучливо с импланти и това не е проблем. Всичко е въпрос на самостоятелно лекуване и положително обмисляне.

- Кои са групите пациенти, които са най-подходящи за имплантологично лекуване?

- Всичко хора, които са изгубили един или повече зъби или им следва да изгубят, могат да се подложат на имплантологично лекуване.

- Свидетели сме на голям брой оферти за на ниска цена имплантологично лекуване. За какво би трябвало да бъдем деликатни при избора си на импллантолог и клиника?

- Най-важното, което не би трябвало да забравяме, е че основен фактор за лекуването е експертът, който прави операцията. Ако вършим избора си на база цена, това е напълно друга изходна точка. Характеристиките на услугата са качество, цена и време. Ако изберем единствено един от тези детайли, постоянно ще би трябвало да създадем компромис с някой от другите, тъй като са взаимосвързани. Добре е при взимане на такова решение да не забравяме, че слагането на имплант е нещо, което осъществено при умел експерт, се прави един път в живота. Имплантологичното лекуване не се прави всяка година и не би трябвало да е ценово насочено. Ще дам един образец - в случай че приказваме за човек, който е напълно обеззъбен, само че няма опция да си разреши направения лековит проект за слагане на мостове върху импланти, от време на време е по-добре да одобри, че не може да реализира даден резултат, само че би могъл да направи едно положително лекуване с протези върху импланти. С този образец желая да кажа, че можем да създадем компромис в вида лекуване, само че не и в качеството му.

- Могат ли денталните имплати да действат като същински зъби и усещат ли се като такива?

- Категорично денталните импланти се усещат като същински зъби, без каквато и до било разлика при добре приключено лекуване и възобновяване. 100 % от пациентите споделят това мнение.

- Колко здрави са денталните импланти спрямо същинските зъби?

- Денталните импланти даже са по-здрави. Здравината им е извънредно огромна и това не е фактор, който би трябвало да тормози подложилите се на имплантологично лекуване.

- Какви са плюсовете и минусите на имплантологичното лекуване?

- Плюсовете са, че решаваш вечно сериозен проблем като неналичието на зъби, който нарушава комфорта и като цяло опцията да живеем обикновено. Имплантите освен наподобяват като естествени зъби, само че и чисто функционално ги заместват изцяло. Освен това слагането на зъбен имплант незабавно след загубата на зъб може да помогне за попречване на костно присаждане в бъдеще. Друго голямо преимущество на имплантите е, че това не е краткотрайно решение, а ще ви даде опция да се радвате на здрава и красива усмивка за цялостен живот.

Разбира се, като минус бих определил това, че би трябвало да се претърпи хирургична намеса и е належащо да планираме по-голям бюджет за осъществяване на операцията, само че крайният резултат несъмнено си заслужава.

- Безопасно ли е слагането на дентални импланти?

- Напълно! При положително обмисляне, осъществяване на лекуването и верен асортимент на материали имплантологичното лекуване е изцяло безвредно.

Процесът по излекуване на костта към имплант, който се назовава остеоинтеграция, няма разлика от процеса по укрепване на костта, когато човек си е счупил костта на крайници или ръката. Често пациентите се опасяват от това, че тялото може да има имунна реакция на отменяне на поставения имплант. Титанът, от който са направени имплантите е имуно-индиферентен материал, т.е. не провокира самичък по себе си такава реакция на отменяне в медицинския смисъл на това разбиране. Такова събитие не може да съществува. Това, което обаче от време на време се получава, е че има нарушаване в процеса на укрепване на костта към импланта. Това е специфичност на заздравяването на меките тъкани, при която към поставения имплант вместо кост, както би трябвало се развие съединителна тъкан. При слагане на имплант ние нараняваме венеца и костта като след края на интервенцията оставяме тези рани да заздравеят. В процеса по укрепване и венеца и костта стартират да създават кафези, които да затворят раната. Но защото клетките на венеца се движат три пъти по-бързо от клетките на костта, от време на време се получава по този начин, че когато клетките на костта дойдат на повърхността, там към този момент са клетките на венеца, т.е. той е проникнал сред костта и импланта. Това е обратим развой, не би трябвало да тормози пациента и може да се случи към 1-2 % от поставените импланти.

- Как трансформират всекидневието ни поставените импланти, улеснява ли ни и с какво би трябвало да се съобразяваме по-късно?

- Когато приключим лекуването си с дентални импланти, не е належащо да се съобразяваме с нещо особено към тяхната поддръжка. Лечението е изцяло несъмнено и е съпоставимо с лекуване на лични зъби. Поддръжката не се разграничава от това по какъв начин поддържаме зъбите си във всеки различен регулярен случай. Тук обаче е значимо да подчертая, че водеща е главната диагноза, която е наложила слагането на имплантите. Ако повода за загуба на зъба е контузия, плопит или гранолом, то нужната поддържка е два пъти годишно. В тези визити се прави надзорен обзор, разчистване и оглед на тъканите. Ако повода за загуба на зъбите, обаче е пародонтит, то тогава е належащо поддръжката да се прави 3-4 пъти годишно.

От 21 до 26 Март в Medical Dent се организира Седмица на отворените порти за Имплантология. Можете да запишете изцяло гратис час за обзор и консултация при доктор Бранимир Кирилов на тел.: 02/4738798

Местата са лимитирани.

За повече информация:

 

(платено известие )
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР