17-членният български екипаж на кораба Рожен“, плаващ под малтийски флаг,

...
17-членният български екипаж на кораба Рожен“, плаващ под малтийски флаг,
Коментари Харесай

Български моряци са блокирани в Украйна, организират прибирането на двама от тях във Варна

17-членният български екипаж на кораба „ Рожен “, плаващ под малтийски байрак, е блокиран в украинското пристанище Черноморск, а двама души са поискали да бъдат евакуирани.

Моряците не могат да излязат в намерено море, тъй като има потънал транспортен съд, който пречи на това.

В непосредствена непосредственост до пристанището и кораба е ситуирана Противовъздушна отбрана установка на украинската войска, която отбранява пристанищните уреди от руснаците.

По тази причина не се изключват съветски удари в региона, които могат да застрашат живота на българите и приканва нашите управляващи да вземат отношение по въпроса и бързо да ги изтеглят.

От Министерство на външните работи оповестиха за Moreto.net, че са в контакт с българските моряци и че двама от тях са поискали подпомагане. Към момента се провежда транспорт до град Одеса, откъдето те да се приберат с транспортен съд до Варна.

По мотив оповестения в осведомителна организация апел за евакуацияна член на екипажа на кораба " Рожен " изпълнителният шеф на параходство БМФ к.д.п. Александър Калчев разяснява пред Радио Варна, че към него никой не се е обръщал за помощ.

По-рано през днешния ден Борис Контров съобщи пред БГНЕС, че желае да бъде евакуиран дружно с още един моряк, тъй като се опасяват за живота си.

Според Калчев няма заплаха за екипажа му, тъй като в региона не се водят военни дейности.

По думите му всяка една евакуация би представлявала сериозен риск.

Той добави, че корабът е екипиран с храна и има задоволително ресурси и според инструкциите на локалните управляващи и на Международната асоциация на транспортните служащи е целесъобразно плавателният съд да остане в пристанището.

БМФ като управител на кораба е уведомило Малтийската морска администрация за случая с искане за търсене на вид за обезпечаване на кулоар за извеждане на " Рожен ", сподели още Калчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР