17 български фирми са сред най-големите компании в Централна и

...
17 български фирми са сред най-големите компании в Централна и
Коментари Харесай

Кофас: 17 български компании са сред най-големите в Централна и Източна Европа


17 български компании са измежду най-големите компании в Централна и Източна Европа. Международната кредитна застрахователна компания Coface показа тези данни на десетото си годишно изследване за най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа - Coface CEE Top 500. Резултатите от проучването гласят, че България е една от страните с усъвършенствана оценка на риска през миналата 2017 година.

Частното ползване продължава да бъде главен фактор за растежа в страната, макар леко по-високата инфлация. Увеличението на работната заплата способства за забележителен растеж на заетостта от 4,8% през юни 2018 година

Частните вложения се възползват от позитивните трендове в износа, а строителството също е подсилено от постоянни обществени вложения, свързани с по-добро потребление на европейските структурни фондове.

„ Станахме очевидци на дребен, само че резистентен напредък в българската стопанска система (3.6% растеж на БВП), само че при водещите компании съвсем няма промени. Енергийните, информационните, комерсиалните и индустриалните компании резервират своите позиции, формирайки бизнес гръбнака на страната. Потреблението ще продължи да бъде един от главните мотори на растежа в България. “ – разяснява Милена Виденова, шеф на Coface България.

Kомпаниите в района постоянно са били доста значими работодатели в предишното. Макар и на пазарът на труда в Централна и Източна Европа да е по-трудно да се наеме дипломиран личен състав, първите 500 колоса усилват общия брой на личния състав с 2,4 милиона души (4,7%). Положителното изцяло развиване на пазара на труда в ЦИЕ довежда до по-високи заплати и повишение на доверието на потребителите.

Анализите на Coface демонстрират мощен и разширяващ се район в Централна и Източна Европа с намаляващи опасности през 2017 година, което води до по-високи доходи от 652 милиарда евро (+ 11,8%) и даже до по-голяма доходност с нарастване на чистата облага от 16,2% в 500-те най-големи компании в района.

Освен България останалите страни с усъвършенстван кредитен риск в района са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Русия. Единствено Хърватия остава с много висок риск от несъблюдение на отговорностите.

Сектори: печеливша позиция за автомобилостроенето и превоза

Трите основни бранша, показани от най-големите компании в района (автомобилостроене и превоз, нефт и газ, неспециализирана търговия), не престават да съставляват съвсем 60% от генерираните доходи.

Независимо от това, нарастването на общия оборот се дължи на всички браншове през 2017 година Основните вносители в безспорни стойности бяха енергетиката, автомобилната индустрия и търговията, които също бяха най-многобройни в бранша. Нетната облага също се развива позитивно за множеството, като повишаването е сред 5.0% (дърво и мебели) и 51.4% (текстил, кожа и облекло). Най-високи са облагите от минерали, химикали, нефт, пластмаси и фармацевтични артикули (9,5 милиарда евро). Строителният бранш още веднъж се бори и е единствената промишленост, която регистрира чиста загуба (-118.6%), въпреки че приходите нарастват с 16%.

Автомобилната и транспортна индустрия е най-големият бранш и се възползва от възходящото търсене изключително в Западна Европа, където се изнася главната част от производството в ЦИЕ. В района на Централна и Източна Европа има възходящ дял от автомобилните компании, а към този момент съществуващите са нараснали потенциала си.

Секторът на минералите, химикалите, нефтопродуктите, пластмасите и фармацевтичната индустрия върви нагоре след възобновяване на цените на петрола през 2017 година като се възползваха от отскока на цените на петрола и възходящото търсене. Основната движеща мощ на растежа в ЦИЕ е потреблението на семействата, което се форсира изключително през 2017 година, с помощта на намаляващата безработица и възходящите заплати.

След известно закъснение в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2016 година растежът на Брутният вътрешен продукт с 2,9% беше много постоянен. Икономическото развиване обаче демонстрира разнообразна картина, демонстрира анализът. Пазарите на труда продължиха да се усъвършенстват, което докара до най-ниските равнища на безработица маркирани в миналото, най-забележително в Чешката република с 4,0%. Повишаването на заплатите и ниската инфлация, дружно с подобряването на потребителското доверие, направиха домакинското ползване съществена движеща мощ зад икономическата агресия, което позитивно повлия върху някои браншове в ЦИЕ.

Най-големите компании в района означиха лек спад в оборота с -0,6% до 580 милиарда евро и понижиха чистата си облага с -3,1% до 26,3 милиарда евро. Това е един от резултатите от последното изследване на ЦИЕ Топ 500, класирало 500-те най-големи компании в района, измерени по оборот.

За разлика от намаляването на оборота и чистата облага, темпът на претовареност се повишава. Компаниите от ЦИЕ Топ 500 заемат 4.5% от общата работна мощ в района и доста я укрепват с + 3.9% до 2.24 милиона души. Тази еволюция има позитивен резултат върху нивото на безработица в района. В 10 страни безработицата е намаляла с повече от 10%, най-забележителен е спада в Унгария с -25,0% и Чехия с -21,6%. В множеството страни от Централна и Източна Европа равнището на безработица е даже по-ниско, в сравнение с в западноевропейските страни. Естония е единствената страна, която записва по-висока безработица (+ 9,7%).

Анализът по браншове демонстрира изменящ се пазар. Традиционните промишлености понижават и новите са подготвени да поемат водачеството. Намаляването на оборота на най-големите 500 компании може да бъде приписано на четири бранша: петрол и газ, енергетика, механика и метали. Загубите в приходите им са прекомерно огромни, с цел да бъдат обезщетени от позитивните резултати от други браншове. От една страна, откакто години наред секторът " Нефт и газ " беше най-голямият в класацията " Топ 500 ", секторът загуби оборота си заради сложния световен пазар на първични материали. От друга страна, автомобилната индустрия и превозът заемат първо място, както в броя на показаните компании, по този начин и в общия оборот. Приходите са се нараснали с + 8,6%, а чистите облаги - с + 6,8%. Този резултат се дължи на доста удобна икономическа среда, облагодетелствата от възходящо търсене и отслабена конкуренция.

Очаква се растежът на стопанските системи в ЦИЕ да се възвърне след забавянето през предходната година. Кофас предвижда, че междинният ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт в Централна и Източна Европа ще се усили до 3,4% през 2017 година и 3,3% през 2018 година И двете години ще бъдат подхранвани от постоянното повишаване на частното ползване, подкрепено от продължаващите усъвършенствания на пазара на труда. Домакинствата към този момент изпитаха нарастване на цените. Това демонстрира превръщане на дефлационния интервал, регистриран в доста стопански системи през предходните тримесечия.

Цялата обява можете да намерите на: http://www.coface.bg/Novini-i-s-bitiya/Publikacii/Kofas-CIE-Top-500-Kompanii-Izdanie-2017

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР