166 са язовирите в област Велико Търново, съобщи областният управител

...
166 са язовирите в област Велико Търново, съобщи областният управител
Коментари Харесай

Половината от язовирите във Великотърновско са с висока степен на опасност

166 са язовирите в област Велико Търново, заяви регионалният шеф инж. Георги Гугучков.

Той посочи, че от тях класифицираните по степен на евентуална заплаха са 147, като в първа висока степен са 71, във втора забележителна степен са 17, а останалите 59 язовири са класифицирани в трета ниска степен на евентуална заплаха.

От всички язовири в региона 20 са държавна благосъстоятелност. Това са „ Ал. Стамболийски “ и „ Йовковци “, които са обществена държавна благосъстоятелност и се стопанисват от „ НЕК “ ЕАД и „ ВИК Йовковци “ ООД.
11 язовири се стопанисват
от Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовирите “. 4 са в ръководство на „ Напоителни системи “ ЕАД, а 3 – на други структури. От останалите 127 язовири 116 броя са общинска благосъстоятелност. 4 са на сдружения за напояване, а 7 –на физически и юридически лица, изброяват от регионалната администрация.

Язовирите от първа и втора евентуална заплаха се ревизират всяка година, а тези от трета степен – един път на три години. Тази календарна година в сходство с одобрен от регионалния шеф график, инспекциите започнаха на 10 май т. година
До момента са тествани 26 от язовирите.
Двата значими и тези на територията на общините Лясковец, Златарица и Горна Оряховица. До средата на месец юли следва инспекция в още 5 общини, а през месеците септември и октомври и в останалите две. От изпълнените инспекции стана ясно, че техническото положение на язовирните стени и оборудванията към тях на съвсем всички язовири е положително. За единиците язовири, при които пораждат проблеми с облекчителните уреди, притежателите им навреме подхващат ограничения за отстраняването и в сходство с предписанията, написа 24 часа.

Областният шеф инж. Георги Гугучков заяви още, че в програмата за планово разчистване на речни
сектори с нарушена проводимост
отвън урбанизираните територии на региона за интервала 2022 – 2024 година са включени 20 речни сектора във всички общини като се изключи община Сухиндол. За тази година са планувани 8 сектора. Поради отпуснато финансиране са подхванати дейности по правене на капиталов план за разчистване на един речен сектор, като същият е в развой на координиране.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР