166 жени от русенска област избраха да се противопоставят на

...
166 жени от русенска област избраха да се противопоставят на
Коментари Харесай

166 жени от русенска област се учиха как да се противопоставят на домашното насилие

166 дами от русенска област избраха да се опълчват на домашното принуждение, като се включиха в осведомителна акция, проведена от Клуб „ Отворено общество “ – Русе с поддръжката на Областната администрация в крайдунавския град. Информационната акция се организира през последните два месеца и обхвана всички общини в района. Една на всеки три дами в България е потърпевша от принуждение или е била очевидец на сходно действие съгласно оценки на неправителствени организации. Неотдавнашно изследване на Евростат сподели, че до 41% от дамите са били подлагани на принуждение. От началото на годината в България 13 дами са изгубили живота си от техни интимни сътрудници или съпрузи. Статистиката демонстрира, че 30% от жертвите на домашно принуждение не живеят дружно, а са във фиктивна връзка. Участничките в срещите упорстват този проблем да придобие по-голямо публично притежание, с цел да могат повече хора да бъдат директно ангажирани с въпроса. „ Това е доста сериозен проблем, който по никакъв метод не би трябвало да бъде омаловажаван. Отношението ни към домашното принуждение е и отражение на това в действителност какъв брой е интензивно гражданското общество “, разяснява регионалният шеф Анатоли Станев. Според него реализирането на сходни начинания е доста добър метод за предварителна защита на насилието над уязвими групи. „ Ако желаеме да реализираме дълготраен резултат, би трябвало да се фокусираме върху зародиша на казуса и надлежно да не позволяваме нови случаи на домашно принуждение. Важно е да осъзнаем, че зад числата от статистиката стоят в действителност ориси на доста хора, претърпели болежка, боязън и оскърбление “, добави Станев.

Към момента са се провели общо 10 срещи, като в тях са взели участие и представители на ромската общественост. Само в град Русе бяха извършени три от срещите. Те бяха в кварталите „ Средна кула “, „ Селеметя “ и „ Чародейка “. Организаторите регистрират позитивна наклонност, а точно че в срещите са взели участие и мъже, които демонстрират интерес и схващане по тематиката. По време на срещите участниците са се учили по какъв начин да реагират при положение на домашно принуждение, по какъв начин да разпознават типовете принуждение, както и какъв е механизмът за подаване на тъжби и какви профилирани услуги могат да получат на територията на съответната община и в русенска област. В срещите е взел участие и правист.

Инициативата е част от план BGJUSTICE-4.002-0001 „ Партньорство с идея “, който се осъществя посредством утвърдено финансиране по резултат 4 „ Повишен потенциал на българските управляващи в региона на домашното принуждение и насилието по сексуален симптом “ по Малка грантова скица по Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Бенефициент по плана е Сдружение „ Център Динамика “ в партньорство с Клуб „ Отворено общество “ – Русе и Областна администрация – Русе.

Проектът отразява потребността от противопоставяне против насилието, учредено на пола измежду уязвими групи посредством развиване на устойчиви тактики за взаимоотношение и овластяване за предварителна защита на насилието и поощряване на търсенето на помощ и поддръжка. Целта на плана е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи дами в района, посредством включването им в тези процеси, както и да се увеличи потенциала на експертите за приложението на сензитивен към половете метод за предварителна защита на насилието при работата им. Очаква се с помощта на плана да се повдигне и спор за ролята на ромските дами в обществото, както и да се увеличи публичното схващане за проблемите на ромските дами и множествената дискриминация, с която се сблъскват.

Припомняме, че все още по плана действа и Консултативен център за претърпели домашно принуждение, който обгръща всички общини на територията на района. В случай на домашно принуждение, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и ги подкрепя по всевъзможен метод.

Само през предходната година жертвите на домашно принуждение в Русе са били 56, а 27 дами и деца са настанени в Кризисния център, сочат данните на Сдружение „ Център Динамика “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР