160 милиона достига сумата, която отива при хотелиерите за бежанците

...
160 милиона достига сумата, която отива при хотелиерите за бежанците
Коментари Харесай

Със 160 милиона са подпомогнати хотелите с бежанци от Украйна

160 милиона доближава сумата, която отива при хотелиерите за бежанците от Украйна, това заяви през днешния ден на излизане от несъстоялото се съвещание на парламентарната комисия по туризъм отрасловият министър в оставка Христо Проданов. По думите му, за интервала до края на април са били изплатени 80 милиона, а единствено за май парите ще бъдат още толкоз и ще доближат общо към 160 млн. лева, тъй като тогава е имало най-вече подслонени украински жители в български хотели.

„ Вече сме сметнали каква ще е сумата за май, която имаме като обвързване към хотелиерите, сега сверяваме данните с Министерство на вътрешните работи и чакаме от финансовото да ни преведат парите, с цел да ги насочим към бизнеса “, разясни министърът. „ Понякога заплащанията се забавят, поради неточности при попълването на формулярите, налагащи спомагателни инспекции. Ние държим парите да са изхарчени по разпоредбите “, сподели още той.

В неофициален диалог с пристигналите за съвещанието на комисията депутати, Проданов осведоми, че от началото на годината до момента у нас броят на туристите е с 25-30% дребен, в сравнение с за същия интервал на предпандемичната 2019-та година, само че е 2 пъти по-висок от предходната. По думите му, водещият екскурзиант у нас е българският и той не трябва да бъде забравян, а обгрижван по всевъзможен метод. Проданов счита още, че би трябвало да има мощна реклама и у нас на българския туризъм и регистрира за многократното увеличение на парите за разпространение на страната ни в чужбина, спрямо предходни сезони.

Присъстващите депутати в бяха единомислещи за триумфа на комисия и свършването на доста повече работа, в сравнение с други парламентарни комисии от това Народно заседание. Като едно от най-важните достижения на взаимната работа със законодателната власт министърът в оставка дефинира опцията ваучерите за храна да се употребяват и за туристически услуги. Той напомни, че концепцията за това е била саботирана от 2017 година до момента. „ 1,2 милиарда лева се отделят за ваучери и една четвърт от тях, в случай че бъдат употребявани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за сектора “, надява се той. По думите му, това е значимо, тъй като парите остават в България.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР