160 000 бомби се движат по пътищата в страната Всяка

...
160 000 бомби се движат по пътищата в страната Всяка
Коментари Харесай

Всяка втора кола на газ с нелегална уредба

160 000 бомби се движат по пътищата в страната

Всяка втора кола, която е с в допълнение инсталирана газова уредба, се движи отвън закона. Тя не минава годишен механически обзор на горивната система и е евентуално рискова. Проверка на " Монитор " сподели, че от близо 300 хиляди автомобила с в допълнение сложени уредби на газ, едвам 26 999 са вписани в регистрите на Пътна полиция до 2010 година. След това има всеобщо оповестяване на колите като броя им стига общо до малко над 140 хил, което прави едвам половината от колите на газ. Така по пътищата в страната се оказва, че се движат близо 160 хиляди коли бомби. " Когато автомобилът е с изрядни документи, в тях е вписано, че колата има инсталирана в допълнение газова уредба. Така при всеки годишен механически обзор се ревизира и тя. Издава се и документ, че системата е изправна и безвредна. Когато обаче водачът не е записал " смяната в структурата на автомобила ", както се води по наредбата, то тя не се ревизира и в пункта за прегледа ", обясниха пред " Монитор " от Пътна полиция. От там разясниха, че казусът в действителност е сериозен, само че няма заложена глоба съгласно закона, която да се постанова при установяването на нерегистрирана по надлежния ред газова уредба. Според едно от тълкуванията на закона обаче сходни коли можели да се водят за механически неизправни и да бъдат спирани от придвижване. Това можело да се откри само в пункта за механически обзор, от където съгласно последните промени в закона ще могат да изпратят информация до Пътна полиция и колата да бъде автоматизирано спряна от придвижване.
" Много значимо е, когато има изменение в структурата на транспортното средство, в това число инсталиране на автомобилна газова уредба, това ясно да бъде посочени в документите. Това става с уверение за първична инспекция на автомобилна газова уредба, издадено от лице, извършващо периодически механически обзор и притежаващо права за осъществяване на първична инспекция на автомобилни газови уредби. Много водачи обаче прескачат тази условност при регистрацията на колите си и по-късно към този момент не се занимават. Не го смятат и за проблем ", разясниха още от Пътна полиция, където даже бил основан оптимално омекотен ред за вписването на газовите уредби. Това ставало даже единствено с едно заявление, без да е нужен спомагателен оглед на автомобила. Въпреки това доста водачи не разгласявали измененията по колите си, откакто към този момент са ги закупили. Правели го само тези, които записват коли с към този момент закупени уредби.

От Пътна полиция са планували период от цели три години за смяната на данните за типа на горивото. Срокът стартира да тече от първичната инспекция на газовата уредба, без значение по кое време тя е инсталирана на автомобила. Ако през това време обаче по някаква причина автомобилът бъде спрян от придвижване, каквато мярка се ползва даже за неплатен акт, то тогава притежателят ще може да пусне в употреба още веднъж колата си след представянето на обзор и документ за редовността на автомобила и газовата уредба.
Представители на сервизи за монтаж на газови уредби в столицата обясниха пред " Монитор ", че условията за регистрация са доста значими и са в интерес на водачите.
" Несъмнено номер едно резултат е нараснало качество на услугата. Получавате газова уредба, която дава отговор на условията за сигурност и качество, приети в цяла Европа. Получавате документ от лицето, направило монтажа на газовата уредба, в който заявява, че е спазил условията, които са годни сега. При всеки ГТП системата във вашия автомобил ще бъде проверявана и вие ще можете да сте спокойни, когато пътувате.

За вас остава единствено задължението да заявите смяна в огромния ваучър на автомобила в период от три години след прекосяването на първичен обзор на газовата уредба ", споделиха още специалистите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР