158 зрелостници от Варна и областта са се явили на

...
158 зрелостници от Варна и областта са се явили на
Коментари Харесай

158 зрелостници от областта са се явили на втората сесия на матура по БЕЛ

158 зрелостници от Варна и региона са се явили на втората сесия на матурата по български език и литература. Това сподели в изявление за " Фокус "   Венцеслава Генова, шеф на Регионално ръководство на образованието (РУО) във Варна.

Тя уточни, че 230 зрелостници са подали заявки за явяване на изпита. До втората сесия на матурата по български език и литература не са позволени 27 зрелостници. " Очаквахме на изпита през днешния ден да се явят 203 зрелостници, само че 45 не се явиха. В момента в изпитните зали на изпитните здания в региона работят 158 зрелостници “, сподели Венцеслава Генова.

Тя акцентира, че изпитът за област Варна е почнал в 8.16 часа, когато и последното учебно заведение е дало начало на матурата. Венцеслава Генова добави, че все още няма сигнали за нарушаване на разпоредбите, по които протича изпитът.

Очаква се резултатите от втората сесия на матурата по български език и литература да бъдат оповестени до 10 септември. Утре е вторият наложителен държавен зрелостен изпит по предмет по желание от сесията август-септември, а в интервала 30 август – 5 септември ще се проведат държавните зрелостни изпити по избор.

 

Венцеслава Генова заяви също, че държавен зрелостен изпит по български език и литература се организира в 12 учебни заведения във Варна и региона. Тя означи, че това е втората сесия на матурата по български език и литература за годината. На държавните зрелостни изпити от сесията август-септември се явяват както зрелостници, които по някаква аргументи не са могли да се явят на първата сесия през май, по този начин и възпитаници, които не са били позволени поради поправителна сесия през май и юни, уточни Венцеслава Генова. " Различни са зрелостниците, които се явяват на втората сесия. Има възпитаници, които се явяват наново поради невзета матура през майската сесия, както и такива, които от минали години са отсрочили явяването на матура и се явяват в този момент “, добави Венцеслава Генова.

 

Изпитът стартира в 8.00 часа, като създателят и творбата за 41-ва задача ще бъдат оповестени в 12.00 часа. След 16.30 часа на уеб страницата на Министерството на образованието и науката ще разгласяват изпитния вид и ключ с правилните отговори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР