156 МПС-та са били иззети от пияни и дрогирани шофьори

...
156 МПС-та са били иззети от пияни и дрогирани шофьори
Коментари Харесай

МВР отне 156 коли на пияни и друсани само за седмица

156 МПС-та са били конфискувани от пияни и дрогирани водачи единствено за седмица, откогато в действие влязоха новите санкции за тези нарушавания на пътя, сочи статистиката на Пътна полиция. В 75 от случаите повода е била алкохол, а в 81 - опиати.

От предходната седмица при улавяне на водач с над 1,2 промила алкохол на пътя или след използването на опиати полицията лишава транспортното средство незабавно на място. Само в ОДП-Бургас за седмица по новите правила са конфискувани 20 МПС, измежду които и камион.

В момента инспекциите на Пътна полиция се движат по два реда - един за нарушителите, които са притежатели на ръководеното МПС, и различен за тези, които карат непознат автомобил.

В случая, когато нарушителят кара лично МПС, то се иззема от органите на реда и се транспортира до терен на Министерство на вътрешните работи, най-често някой от охраняемите паркинги под контрола на районните полицейски ръководства в страната.

На място служителите на реда оферират на нарушителите да подпишат протокол за непринудено предаване на автомобила, подписването на който обаче не е наложително. Оттам нататък автомобилът остава на предпазване в Министерство на вътрешните работи и се задържа за целия интервал, до момента в който тече наказателното гонене против пияния или дрогирания лидер. Реално той остава притежател на колата, до момента в който вероятно съдът не го осъди. При неоправдателна присъда съдът наложително постановява лишаване на автомобила в интерес на страната. Едва тогава той се предава от Министерство на вътрешните работи на Националната организация по приходите, която по своя преценка взема решение дали да го разгласи на търг за обществена обмен, да го употребява или да го съобщи за прилагане на друга държавна институция.

Различен е редът, когато хванатият пийнал или дрогиран лидер не е притежател на автомобила. Тогава той се иззема от полицията с протокол като материално доказателство по отношение на осъществяването на закононарушение. В хода на наказателното произвеждане лицензиран оценител прави оценка цената на автомобила.

При възможна неоправдателна присъда съдът постанова на отговорния санкция, равностойна на оценката на автомобила.

Промените в закона и кардиналната нужда от стягане на наказванията за пияни и дрогирани водачи са като цяло позитивно признати измежду обществеността. Огромни несъгласия обаче провокираха детайлите към така наречен конфискация и редица недомислици и несправедливости в процедурите, свързани с нея. Първи в законността на изземанията се усъмниха юристи, съгласно които Министерство на вътрешните работи не може да иззема автомобила, защото в Наказателния кодекс е записано, че конфискацията се постанова единствено от съд. Отнемането на возилото като поръчителство, до момента в който тече делото, с цел да не го продаде притежателят, също е нелегално, смятат адвокати.

„ Такова нещо като обезпечително изземване не съществува. Обезпечение се позволява единствено с изговаряне на съд и то не се състои в лишаване, а в запориране на движимостта. Запорът обаче е нещо напълно друго от отнемането. При него се не разрешава на притежателя да се разпорежда с автомобила, до момента в който вероятно в миналото в бъдеще бъде наказан.

Но и запорът може да се разпореди само и единствено от съда. Ето за какво изземанията на пътя по метода, по който Министерство на вътрешните работи ги прави сега, са чисто и просто противозаконни! “

Това разяснява юрист Силвия Петкова пред в. " Телеграф ". Според нея, съзнавайки това, полицията и прокуратурата заобикалят закона, като оферират на хванатите в нарушаване водачи да подпишат протокол за непринудено предаване. Тя посъветва водачите да не подписват такива документи, тъй като това ги лишава от опция да търсят обезщетение от страната, в случай че след това кръвна проба  покаже резултат, друг от полевия тест.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР