154-ата годишнина от преминаването на река Дунав и стъпването на

...
154-ата годишнина от преминаването на река Дунав и стъпването на
Коментари Харесай

В Новград почетоха подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

154-ата годишнина от прекосяването на река Дунав и стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе тържествено маркирана през вчерашния ден вечерта в село Новград.

Сред пристигналите да отдадат респект към националните герои бе и заместител регионалният шеф на Русе Людмил Христов. „ Нека през днешния ден, когато означаваме тази бележита дата, си напомним своето минало, да се преклоним пред тези, които бяха постоянно самоотвержени и дръзки, когато ставаше дума за Майка България! Сигурен съм, че тяхното дело продължава да бъде образец за от ден на ден българи, тъй като имам вяра се намираме все по-близо до фантазията на нашите възрожденци, а точно да живеем в свободна и самостоятелна страна, където законността и справедливостта не са просто идеал. Нашите дейности тук и в този момент съставляват най-яркото почитание, което може да демонстрираме към предците си, само че в същото време те дефинират и бъдещето ни. Нека останем признателни пред техните подвизи и да имаме куража да вървим по техните стъпки “, показа Христов. В знак на благодарност към делото на отдалите живота си за страната заместител регионалният шеф постави цветя пред Мемориала на починалите във войните за избавление и национално обединяване на България. Припомняме, че паметникът бе открит на 16 юли предходната година, като на четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст сред 20 и 60 години, оставили своите кости по непознати поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 почтени мъже, популяризирали родината по време на Първата международна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората международна.

Паметникът – мемориал е по план на инж. Здравко Илиев, който безплатно е дал концепцията и плана за паметника, само че за жалост към този момент не е измежду живите. Архитект на Мемориала е Атанас Топалов и неговият екип. Средствата за създаване на паметника са обезпечени от Министерството на защитата, Община Ценово и от донори.

Програмата приключи с тържествена заря, като в събитието участваха и представители на Регионален клуб „ Традиция “ – Русе. Те облечени в четнически униформи, показаха разнообразни типове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, представителите на „ Традиция “ насочиха и огнен залп в памет на починалите за свободата на родината. Честването на датата включваше и концерт на Ива и Велислава Костадинови, които извършиха някои от най-обичаните национални песни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР