1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у

...
1500 са регистрираните казани за варене на домашна ракия у
Коментари Харесай

60% от регистрираните казани за ракия отчитат нулев оборот

1500 са записаните казани за варене на домашна ракия у нас. 60% от тях обаче заявяват нулев оборот, което значи, че фактически не работят или го укриват.

Проверки за нелегално варене на ракия прави Агенция „ Митници”, която събира и акцизите от легално работещите казани.

Проверките на профилираните дребни обекти за дестилиране са целогодишни, защото няма ограничаване за интервала на потреблението, само че най-вече са в дейния сезон на преваряване, какъвто е сега, сподели представителят на Агенция „ Митници” Тамара Влайкова пред bTV.

От началото на годината арестуваният етилов алкохол е 167 хиляди литра – домашна ракия, алкохол и различен алкохол. Само през октомври и ноември тази година са хванати 39 хиляди литра незаконно създаден алкохол.

Това е съществено количество, не става въпрос единствено за домашна ракия, посочи Влайкова. Задържаният алкохол се ревизира посредством лабораторни разбори – при преваряване метилът е повече, в сравнение с при разреждане със алкохол. Не са засечени ракии с метил над допустимите количества за консумация, сподели представителят на Автомагистрала.

При варене на до 30 литра алкохол се заплаща половин данък, а над 30 литра – цялостната ставка.



Варенето на ракия на двора, даже да е единствено за лична консумация, е нелегално. То може и да е рисково, в случай че не са спазени софтуерните и санитарни условия.

За да се създаде качествена и добра ракия, доста значим е материалът – плодовете да са здрави, разяснява токсикологът проф. Никола Александров. Важно е също ракията да се вари от хора, които познават добре технологията.

Опасен е метиловият алкохол – той може да се получи, когато плодовете ферментират дружно с костилките, предизвести токсикологът. Той напомни, че алкохолът – и ракиите, и виното, са потребни в дребни количества.

Собствениците на легални казани пък се оплакват, че не се вършат инспекции по дворовете, където постоянно се вари домашна ракия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР