150 килограма риба измря в река ЧернаБезспорен факт се оказва

...
150 килограма риба измря в река ЧернаБезспорен факт се оказва
Коментари Харесай

Глобяват ВиК - Смолян заради замърсяване на река

150 кг риба измря в река Черна

Безспорен факт се оказва замърсяването на река Черна в Родопите.

10 000 лева глоба ще наложи екоинспекцията в Смолян на " ВиК " поради незаконно заустване на отпадни води от градския колектор в реката.

Нарушението беше установено в неделя, когато близо 150 килограма риба измря в сектор от километър и половина. Първите резултати от взетите от реката проби ще излязат най-рано на следващия ден.

Констативният протокол за в началото откритите нарушавания към този момент е връчен на " ВиК " оператора. Заустването е прекратено, само че тук-там още личат следите от изтеклата в реката нечистотия.

" Ден и половина откакто е прекратено изтичането реката е в извънредно положение - миризма, отсрочения по камъните, дънни утайки, тя просто наподобява на отходен колектор. Въздействието върху водната система в река Черна е било доста ", съобщи Екатерина Гаджева, шеф на РИОСВ-Смолян, предаде БНТ.

От " ВиК " не отхвърлиха, че има приключване на отпадни води от колектора, който сега се рехабилитира по плана за воден цикъл на Смолян.

" И сега такива пробиви има, канализацията се излива в дерета и отива още веднъж в реката. И това е задачата на целия план за цялостен воден цикъл на град Смолян - да обере тези луфтове и да вкараме всички отпадъчни води в колектора, надлежно в пречиствателната станция. Няма причина строителството на колектора да сътвори този проблем, който го смятат за екологичен с рибата в Устово ", сподели още инж. Румяна Янчевска, шеф на " ВиК " -Смолян.

Виновникът за измирането на рибата занапред ще се открива. Образувано е и досъдебно произвеждане под надзора на Окръжната прокуратура в Смолян.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР