150 години от рождението на Махатма Ганди - бележита годишнина,

...
150 години от рождението на Махатма Ганди - бележита годишнина,
Коментари Харесай

Изложба, посветена на Ганди

150 години от рождението на Махатма Ганди - бележита годишнина, която отбелязва целият свят, се навършват на 2 октомври. По този мотив посолството на Индия у нас развива голяма активност още от предходната година, като провежда редица събития. Честванията в България започнаха публично през 2018 година, при визитата на президента на Индия Рам Натх Ковинд у нас. Заедно с президента на България Румен Радев, той откри монумент на Ганди, чийто създател е известният ваятел Иван Русев.

Изложбата, която ще бъде показана на 17 септември от 18 ч. в изложба " Оборище " 5, е под мотото " Махатма Ганди - мощ на Истината ". Посолството на Индия е уредник, наред с Индологическата фондация " Изток - Запад ". В нея 20 приети български художници и скулптори ще покажат произведения, в които са отразени техните разбирания и усещания за концепциите и делото на Ганди. Експозицията ще бъде в София до 2 октомври, рождения ден на великия наследник на Индия, а по-късно може да бъде прегледана в някои от най-хубавите галерии в страната. По-късно ще гостува в Северна Македония и Индия. Изложбата ще бъде открита от Пуджа Капур, дипломат на Индия и Северна Македония. Творбите ще бъдат показани от изкуствоведката Пламена Рачева, шеф на Градската художествена изложба във Варна.

Идеята поражда след визитата на индийския държавен глава, което събра освен политически, стопански и публични дейци, само че и десетки български интелектуалци и хора на изкуството с нравствен интерес към античното познание и просвета на Индия, и към делото на Махатма Ганди. В диалози с художници и скулптори госпожа Боянова, президент на фондацията, споделя концепцията българските модерни създатели да претворят своята рецепция за делото на Ганди. Веднага откликват над 20 от най-известните ни създатели в региона на изобразителното изкуство. Част от тях са преподаватели в Националната художествена академия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР