15 септември е първият учебен ден за всички български ученици,

...
15 септември е първият учебен ден за всички български ученици,
Коментари Харесай

10 причини защо образователната система в Япония е една от най-добрите в света

15 септември е първият образователен ден за всички български възпитаници, които стартират от през днешния ден да натрупат новите познания, залегнали в образователните графици.

Как работи родната просветителна система обаче? Къде са най-големите ѝ пропуски? И има ли неща, които можем да вземем назаем от света?

Днес ви предлагаме къса разходка из японските учебни заведения, в търсене на приликите и разликите там и у нас.

1. Първо възпитанието, а след това – знанията

Японски възпитаници не поставят изпити до 4-ти клас (когато навършат 10 години), вършат единствено къси независими работи. Смята се, че през първите три години на образование, университетските познания не са най-важното нещо. Поставя се акцент върху възпитанието: децата се учат на почитание към другите хора и към животните, на милосърдие, на дарба за съпричастност, да търсят истината, на самоконтрол и почитание към природата.

2. Учебната година стартира на 1 април

В множеството страни, когато децата приключват учебно заведение, японците честват началото на образователната година. То съответствува с един от най-красивите феномени – цъфтежа на вишните. Така те се настройват на една възвишена и сериозна вълна. Учебната година е разграничена на три семестъра: от 1 април до 20 юли от 1 септември до 26 декември, а от 7 януари до 25 март. Така японците почиват 6 седмици през лятната почивка и в продължение на 2 седмици през зимата и пролетта.

3. В японските учебни заведения няма чистачки, децата почистват сами

Всеки клас почиства своята стая, коридора и даже тоалетните. Така децата от ранна възраст се научават да работят в екип и да си оказват помощ един на различен. В допълнение, откакто учениците са отделили толкоз доста време и труд за разчистване, те надали биха желали да нацапат още веднъж. Това ги учи на почитание към личния труд, както и към труда на другите и да опазват околната среда.

4. В учебно заведение се оферират подготвени ястия, които децата сервират сами

В началното и междинното учебно заведение за децата се прави особено обедно меню, което се изготвя освен от готвачи, само че и от здравни служащи, с цел да бъде храната оптимално здравословна и потребна. Всички съученици обядват дружно със своя преподавател в класната стая. В тази неофициална конюнктура те поддържат връзка повече и построяват положителни връзки.

5. Допълнителното обучение има голяма известност

Още в началното учебно заведение децата стартират да посещават частни и подготвителни учебни заведения, с цел да влязат в положително приблизително, а по-късно и във висше учебно заведение. Занятията се организират вечер. В Япония е особено в 21:00 ч публичния превоз да се цялостни с възпитаници, които бързат към къщи след спомагателните уроци. Те са ангажирани даже в неделя и по празниците, като се има поради, че междинният образователен ден трае от 6 до 8 часа. Според статистиката в Япония съвсем няма деца, повтарящи класа.

6. В Япония децата учат изкуството на японската краснопис и лирика

Принципът на японската краснопис или тъй наречените шодо, е елементарен: с бамбукова четка потопена в мастило се рисуват писмени знаци върху оризова хартия. Хайку – това е национална форма на лирика, която напълно сбито показва природата и индивида като едно цяло. Двата предмета отразяват един от правилата на източната хармония – съотношението на простотата и изящността. Тези занятия учат децата да ценят и почитат своята лична просвета, с нейните вековни обичаи.

7. Всички възпитаници би трябвало да носят униформа

В междинното учебно заведение, всеки възпитаник наложително би трябвало да носи униформа. Много учебни заведения имат своя лична униформа, само че обичайни за момчетата са облеклата във боен жанр, а за девойките – плисирани поли. Това предписание спомага за дисциплиниране на учениците, защото самото облекло основава въодушевление за работа. Също по този начин, идентичната униформа спомага за сближение на колектива.

8. Процентът на посещаемост е 99.99%

Трудно е да си представим даже един човек, който в никакъв случай през живота си не е бягал от учебно заведение, а това е една цяла нация. Също по този начин японските възпитаници съвсем в никакъв случай не закъсняват за час. 91% от учащите, постоянно слушат учителя. Коя друга страна може да се похвали с сходна статистика?

9. Резултатите от последния изпит вземат решение всичко

В края на гимназията учениците се явяват на тест, който взема решение дали ще отидат в лицей или не. Завършилите могат да изберат единствено едно образователно заведение и то дефинира размера на бъдещата заплата и стандарта на живот като цяло. Конкуренцията е жестока: 76% от приключилите не престават образованието си след гимназията. Ето за какво в Япония е известен израза „ изпитен пъкъл “.

10. Студентските години – най-хубавата почивка

Това не е изненадващо, че след многото години на непрестанно образование и минаване през „ изпитния пъкъл “, японците желаят малко отмора. Оказа се, че това са студентските години, които са най-лекия и нехаен живот за всеки японец. Страхотна отмора преди работата, към която японците, научени още от детството, подхождат освен с отговорност, само че и с доста обич.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР