15 съдии са номинирани за членове на следващия Висш съдебен

...
15 съдии са номинирани за членове на следващия Висш съдебен
Коментари Харесай

15 съдии влизат в надпреварата за 6 места във ВСС

15 съдии са номинирани за членове на идващия Висш правосъден съвет (ВСС), който би трябвало да встъпи в служба през октомври. Сред тях са и председателката на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова , която е административен арбитър в София, както и някогашният началник на най-голямата гилдийна организация, която не пести рецензии против статуквото Атанас Атанасов . Атанасов е арбитър в Софийския градски съд. Всички номинирани са магистрати от районно и окръжно равнище, няма такива от апелативните и висшите съдилища.

Останалите са Владимир Вълков , също от Софийския градски съд,  Даниела Александрова  – зам.-председател на Софийския областен съд,  Дора Михайлова  - зам.-председател на Окръжния съд в София, Антоанета Аргирова  от Административен съд – София-град,  Красимир Лесенски  от Районния съд в Пазарджик,  Йордан Дамаскинов  от Окръжния съд в Русе, Миглена Тянкова - ръководител на Окръжния съд в Хасково, Васил Петков , началник на Окръжния съд в Ямбол, Явор Колев , ръководител на Административния съд в Пловдив, Мария Терзийска , зам.-шеф на Окръжния съд във Варна, Младен Димитров , ръководител на Районния съд във Велико Търново,  Иван Калибацев , началник на Районния съд в Пловдив, както и Любомир Нинов , областен арбитър от Варна.

Мотивите за номинациите могат да се видят. Срокът за издигане на кандидатури беше 17 април. Предстои номинираните да показват концепциите си.

Магистратите избират представителите си във Висшия правосъден съвет с директен скришен избор. В момента право на глас имат 2206 съдии. Общото им заседание ще се организира в две следващи съботи - на 18 и 25 юни. Кандидатите ще бъдат изслушани в първата, а на 25-и е гласуването.

Общото заседание на прокурорите също е планувано за два дни - на 2 и 9 юли. По лист настоящите прокурори в страната са 1519. Все още няма издигнати кандидатури, като срокът за номинации е до 1 май. Прокурорите избират четирима от членовете на Висшия правосъден съвет.

Един член на съвета се избира от следователите. За това място до крайния период 3 април, бяха издигнати три кандидатури - Бойко Атанасов от столичното разследване и Петко Петков и Наталия Стаменова от националното разследване. Общото заседание на следователите ще бъде на 4 и 11 юни. С право на глас са 438 следователи. Като любимец се сочи Петков, който е и началник на камарата на следователите - организация, която непроменяемо поддържа основния прокурор.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 члена - 11 се избират от съдиите, прокурорите и следователите, 11 от Народното събрание, а трима са членове по право - основният прокурор и ръководителите на двете висши съдилища. Изборът на членовете от парламентарната квота ще е тестване, защото те би трябвало да бъдат подкрепени от 2/3 от народните представители. Четворната коалиция няма такова болшинство и евентуално членовете на съвета ще са част от сделката за други постове. Парламентът още не е разкрил процедурата по желание, с който по закон би трябвало да е завършил до 3 септември - месец преди края на мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Номинации се вършат до 2 месеца преди избора. Т.е. в случай че приемем, че изборът ще е в последния вероятен миг, кандидатурите на партиите би трябвало да са ясни до началото на юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР